fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Most kell vetni: tavaszi teendők

| Tudatos Vásárló

Habár úgy tűnik, nehezen érkezik a tavasz, néhány kerti növény vetését már a napokban beütemezhetjük. Azok sem unatkozhatnak, akiknek csak ablakpárkányuk vagy erkélyük van.

Kertbe: cékla

A cékla egészséges, méregtelenítő, immunerősítő hatású, folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlott a növekedésben lévő gyerekeknek és a kismamáknak.

A céklából nemcsak savanyúság készülhet, hanem fogyaszthatjuk sütve, töltve, húsát vagy fiatal levelét salátaként és levesként is. A céklamagokat szakaszosan ültethetjük áprilistól nyár elejéig. 2,5 centiméter mély barázdákba, egymástól nyolc centiméterre vessük, a sortávolság húsz centiméter körül legyen.

A cékla a legtöbb helyen megterem, de kifejezetten kedveli a termékeny, nedves talajt és a szabad, napos területeket. Az első termés a vetés után nagyjából két hónappal érik be. Érdemes annyit szedni belőle, amennyire épp szükségünk van, így frissen kerülnek tányérunkra a vitaminok és a tápanyagok.

 

 

Balkonra: bazsalikom

A hívogató illatú bazsalikomot nevelhetjük balkonládában vagy akár ablakba tett cserépben is.

Magjait késő tavasszal vessük el nagyjából egy centiméter mélyen, laza talajba, lehetőleg félárnyékos, meleg helyre. Pár hét után ritkítsuk vagy ültessük szét a növényeket húsz centiméteres távolságban. A bazsalikom leveleit folyamatosan szedjük, mert azok a növény virágzásakor megkeserednek.

Fűszerezéshez használjuk a friss leveleket. Paradicsomos ételek, tésztaszószok, sültek és zöldséglevesek üde kísérője lehet, érdemes kipróbálni citrommal vagy fokhagymával kombinálva is. Légmentesen lezárva, fagyasztva vagy olajban elrakva tárolhatjuk el télire.


Szakmai függetlenségünket csak úgy tudjuk megőrizni, hogy nem fogadjuk el a vállalatok adományait, és nem kérünk reklám bevételeikből.

Ezért jelent nekünk nagyon sokat a támogatásod!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok