fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Most kell vetni, szedni: őszi kedvencek

| Tudatos Vásárló

Ősszel nem csak a kertből, balkonról szüretelhetünk, de érdemes az erdőt, mezőt is nyitott szemmel járni. Íme aktuális ajánlatunk kertészkedőknek, szüretelőknek: alma, zsázsa, dió és som. Sokféleképpen felhasználható és mind finom. 

Kertbe: almafa

Ha pár év múlva szívesen harapnál saját almádba, ültess ősszel facsemetéket! Érdemes a ritkább, de különleges ízű tájfajtákat választani, amilyen például a Batul alma vagy a Húsvéti rozmaring, mert ezek jól alkalmazkodtak a magyarországi körülményekhez, és akár permetezés nélkül is teremnek.

Az alma a legtöbb talajt jól viseli, de szereti a napfényes, csapadékban gazdag területeket. Az ültetőgödör legyen 50-60 centiméter mély, és ugyanilyen sugarú. A csemetét olyan mélyre tegyük, ahogy a faiskolában is nevelkedett, majd tömörítsük, és jól locsoljuk be a talajt. Ne féljünk a metszéstől! Tudatos visszavágással több termésünk lesz, és olyan fát nevelhetünk, amelyről létra nélkül is könnyű a szüret.

Termése hűvös, fagymentes helyen egész télen tárolható.

 

 

Balkonra: kerti zsázsa

A városi kertészek rekordere a kerti zsázsa. Az apró növények már két hét alatt elérik szedhető méretüket. A zsázsa magjait vethetjük tálkába vagy cserépbe, lehetőleg jó minőségű, homokkal kevert kerti földbe. Nyomkodjuk az edény aljára a földet, vessük rá sűrűn a magvakat, majd zárjunk újabb 1-2 milliméter vastag földréteg lenyomkodásával.

Amíg a magok kelnek, cserepünket takarjuk le vagy tegyük sötét helyre. Pár nap után jöhet a napfény és a bőséges öntözés. A zsázsa 20 °C körüli hőmérsékleten fejlődik a leggyorsabban, ezért ha vége a meleg őszi napoknak, költöztessük be.

Az enyhén csípős ízű levélkéket saláták, szendvicsek, levesek és mártások ízesítéséhez használhatjuk. Ha elfogyott, új földben újra kezdhetjük a kertészkedést.


Dió

A diófa nyáron árnyat ad, ősszel gyógyít és termésével lát el minket. A népi gyógyászat ismerői sokáig főleg a levelei tisztító és összehúzó hatását használták ki bőrproblémákra, gyulladásokra, valamint gyomorproblémákra. Az utóbbi években azonban bebizonyosodott, hogy termése olyannyira gazdag egészséges tápanyagokban, hogy naponta legalább 1-2 szemet ajánlott elmajszolni belőle. Jótékony zsírsavai csökkentik a koleszterinszintet és jól alkalmazhatóak érelmeszesedés ellen. Magas energiatartalma miatt a túlhajszolt életmód elleni fegyver is lehet, segít a fáradtság leküzdésében, és javítja a koncentrációt.

Leveleit június és augusztus között szedjük, a termését pedig akkor gyűjtsük, amikor zöld burka felreped. A héjas dió száraz, hűvös helyen egész évben tárolható. Sütemények mellett érdemes saláták, szendvicsek ízesítőjeként is kipróbálni.

 

Húsos som

Érdemes megkóstolni a kissé fanyar, de mégis édes ízű somot. Főleg, hogy az erdőkben, parkokban és manapság kertekben is termő piros bogyók igazán egészségesek is. A somcserje kedveli az erdőszéleket, irtásokat, termése szeptembertől érik. Érdemes a sötétebb, már dércsípte szemeket szedni, mert azok édesebbek. Magas C-vitamin-tartalma miatt segíti az immunrendszert, akár aszalt formában is. A népi gyógyászatban gyomorrontás ellen alkalmazták.

A hosszúkás bogyók sajnos kevés terméshúst és egy nagy magot rejtenek, de az igazán türelmes háziasszonyok lekvárt, szörpöt vagy mártásokat készítenek a som bogyóiból. Íze jól illik vadhúsokhoz, palacsintába és süteményekhez. A kísérletező kedvűek az ókori receptek szerint eltehetik sós vagy ecetes vízben, köménymaggal fűszerezve.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok