fbpx

| Tudatos Vásárló

Most kell vetni, szedni: őszi kedvencek

Ősszel nem csak a kertből, balkonról szüretelhetünk, de érdemes az erdőt, mezőt is nyitott szemmel járni. Íme aktuális ajánlatunk kertészkedőknek, szüretelőknek: alma, zsázsa, dió és som. Sokféleképpen felhasználható és mind finom. 

Kertbe: almafa

Ha pár év múlva szívesen harapnál saját almádba, ültess ősszel facsemetéket! Érdemes a ritkább, de különleges ízű tájfajtákat választani, amilyen például a Batul alma vagy a Húsvéti rozmaring, mert ezek jól alkalmazkodtak a magyarországi körülményekhez, és akár permetezés nélkül is teremnek.

Az alma a legtöbb talajt jól viseli, de szereti a napfényes, csapadékban gazdag területeket. Az ültetőgödör legyen 50-60 centiméter mély, és ugyanilyen sugarú. A csemetét olyan mélyre tegyük, ahogy a faiskolában is nevelkedett, majd tömörítsük, és jól locsoljuk be a talajt. Ne féljünk a metszéstől! Tudatos visszavágással több termésünk lesz, és olyan fát nevelhetünk, amelyről létra nélkül is könnyű a szüret.

Termése hűvös, fagymentes helyen egész télen tárolható.

 

 

Balkonra: kerti zsázsa

A városi kertészek rekordere a kerti zsázsa. Az apró növények már két hét alatt elérik szedhető méretüket. A zsázsa magjait vethetjük tálkába vagy cserépbe, lehetőleg jó minőségű, homokkal kevert kerti földbe. Nyomkodjuk az edény aljára a földet, vessük rá sűrűn a magvakat, majd zárjunk újabb 1-2 milliméter vastag földréteg lenyomkodásával.

Amíg a magok kelnek, cserepünket takarjuk le vagy tegyük sötét helyre. Pár nap után jöhet a napfény és a bőséges öntözés. A zsázsa 20 °C körüli hőmérsékleten fejlődik a leggyorsabban, ezért ha vége a meleg őszi napoknak, költöztessük be.

Az enyhén csípős ízű levélkéket saláták, szendvicsek, levesek és mártások ízesítéséhez használhatjuk. Ha elfogyott, új földben újra kezdhetjük a kertészkedést.


Dió

A diófa nyáron árnyat ad, ősszel gyógyít és termésével lát el minket. A népi gyógyászat ismerői sokáig főleg a levelei tisztító és összehúzó hatását használták ki bőrproblémákra, gyulladásokra, valamint gyomorproblémákra. Az utóbbi években azonban bebizonyosodott, hogy termése olyannyira gazdag egészséges tápanyagokban, hogy naponta legalább 1-2 szemet ajánlott elmajszolni belőle. Jótékony zsírsavai csökkentik a koleszterinszintet és jól alkalmazhatóak érelmeszesedés ellen. Magas energiatartalma miatt a túlhajszolt életmód elleni fegyver is lehet, segít a fáradtság leküzdésében, és javítja a koncentrációt.

Leveleit június és augusztus között szedjük, a termését pedig akkor gyűjtsük, amikor zöld burka felreped. A héjas dió száraz, hűvös helyen egész évben tárolható. Sütemények mellett érdemes saláták, szendvicsek ízesítőjeként is kipróbálni.

 

Húsos som

Érdemes megkóstolni a kissé fanyar, de mégis édes ízű somot. Főleg, hogy az erdőkben, parkokban és manapság kertekben is termő piros bogyók igazán egészségesek is. A somcserje kedveli az erdőszéleket, irtásokat, termése szeptembertől érik. Érdemes a sötétebb, már dércsípte szemeket szedni, mert azok édesebbek. Magas C-vitamin-tartalma miatt segíti az immunrendszert, akár aszalt formában is. A népi gyógyászatban gyomorrontás ellen alkalmazták.

A hosszúkás bogyók sajnos kevés terméshúst és egy nagy magot rejtenek, de az igazán türelmes háziasszonyok lekvárt, szörpöt vagy mártásokat készítenek a som bogyóiból. Íze jól illik vadhúsokhoz, palacsintába és süteményekhez. A kísérletező kedvűek az ókori receptek szerint eltehetik sós vagy ecetes vízben, köménymaggal fűszerezve.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás