fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Lyukas zokni és kávéfőző

| Andacs Noémi

Gombamód szaporodnak a repair-cafe-k, vagyis azok a javítóműhelyek, ahol egy-egy alkalommal különböző területek szakértői ingyen megjavítják a bedöglött vasalónkat vagy az akadozó zipzárt a táskánkon. A kávézás, sütizgetés mellett ismertségek, barátságok szövődnek, így nem csak egy megújult cumóval térhetünk haza.

Szeretjük a sarki cipészt, aki megtalpalja cipőnket, a sarki varrónőt, aki új zipzárt varr a táskánkra és az elektronikai szakit, aki ért a kenyérpirítóhoz, és még a régi rádiónkba is új életet varázsol. Csak mindössze két gond van velük. Az egyik, hogy nem egy sarkon vannak, hanem lehetőleg jól szétszórtan a városban, már ha egyáltalán vannak. A másik gyakori bökkenő, hogy sokszor többe kerül megjavíttatni a régit, mint újat venni, és öko ember legyen a talpán, aki a mai fogyasztói társadalomban az előbbi mellett teszi le a voksát. 

Erre nyújtanak megoldást a Nyugat-Európában egyre szaporodó repair-café-k. Ezek olyan önkéntesek által szerevezett alkalmak, amikor egy helyen összehoznak több szakit, akik ingyen megjavítják az odavitt dolgokat.

A kávézóvá avanzsált javítóműhely, vagy javítóműhellyé alakuló kávézók nem állandóan működnek, hanem alkalmanként – havonta, kéthavonta – hirdetik meg a szervezők. A helyszínt és a javításhoz szükséges anyagokat többnyire adományokból, támogatásból biztosítják. 

Egy-egy ilyen alkalommal egy teremben összejön varrónő, cipész, rádiószerelő, kenyérpirító szaki, bicikliszerelő, és persze érkeznek a „panaszosok” is, ki-ki a maga cókmókjával, amibe új életet szeretne lehelni. Egy-egy ilyen félnapos eseményen akár 60-70 ember is megfordul.

Egy kis szerencsével a termékek nagy része működőképesen, megjavítva térhet haza a boldog tulajdonosával, és azzal a megnyugtató tudattal, hogy elkerülte a kukát – legalábbis egy ideig. 

Ezeknek az összejöveteleknek nem utolsó sorban közösségteremtő célja is van. Összehozza a környékbelieket, egy kávézás, csevegés erejéig. Ezen felül számos idős vagy munkanélküli szakembernek, pedig lehetőséget nyújt, hogy hasznosítsa a tudását, segítsen másokat.

Repair Cafe képekben

A hollandiai Repair Cafe Foundation segítséget nyújt azoknak, akik a saját környezetükben szeretnének ilyen kezdeményezést elindítani, illetve a honlapján több működő javítóműhely is megtekinthető. 

Ismersz hasonló magyarországi kezdeményezést? Írd meg nekünk a szerk@tudatosvasarlo.hu címre.

 

A cikk a Grundtvig „Egész életen át tartó tanulás” program keretében valósult meg. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok