fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Lépcsőházi dekoráció újrahasznosított anyagból

| Kómár Hanna

A kicsi, kerek adathordozók ott vannak az irodában, otthon, a táskában, a fiókban, a visszapillantó tükörre akasztva. Szivárványszínben ragyogják be életünket, ám őket is utoléri a vég. De van remény a feltámadásra! 

Egy kívül-belül sivár panelházban nőttem fel, amelynek az építésénél nem volt cél, hogy a széplelkeknek is kedveskedjenek. Sem a homlokzat, sem a lépcsőház nem kínált gyönyörködnivalót. Hiába vártam, hogy egyszer csak valaki szemrevaló díszítéssel dobja fel a kietlen közlekedőket, így végül magam fogtam hozzá, hogy színesbe burkolt CD-immel felcicomázzam a lépcsőfordulókat.

A haszontalanná vált CD és DVD lemezek veszélyes hulladékok. Bár műanyagból készülnek, nem lehet őket a szelektív gyűjtőbe dobni, külön gyűjtőhelyre vinni pedig kitartó keresést és szervezést igényel, ráadásul van, ahol pénzt kérnek a lerakásért. A pár tucatnyi felesleget felhalmozó tulajdonosoknak nincs sok választásuk. Nem csoda, hogy legtöbben egyszerűen a kukát célozzák meg. A környezettudatosak pedig pakolgathatják kupacokba, polcról polcra, egyik fiókból a másikba a lemezeket, és várják a megoldást. Jó hír, hogy könnyedén kitörhetünk a CD-őrizgetés és halmozás fogságából, csak egy kis kreativitás és elszántság kell hozzá.

Kellékek: CD, DVD lemezek, négyzetrácsos papír a tervezéshez, ceruza, színes lapok, öntapadó tapéta vagy matrica, kék gyurmaragasztó, esetleg vízmérték a pontosság kedvéért.

Sokunknak ismerősek kisiskoláskorból az anyák napjára, szigorúan az előre berajzolt minta szerint készített keresztszemes hímzések. Ehhez hasonlóan egy négyezetrácsos papíron előre megterveztem, mi kerüljön a falra. Köröket rajzoltam a kis kockákba, majd színeztem. Nem feltétlenül szükséges rácsokban gondolkodnunk, a kockás lap csupán mankó. Sőt akár a tett helyszínén rögtönözve is kitalálhatjuk, mi kerüljön a falra.

A mintáknak csak a fantáziánk és a fal mérete, valamint a szomszédok ízlése szab határt. A közelben lakó gyerekek például biztosan örülni fognak az állatfiguráknak. A minta alapján összeszámoltam, hány darab CD kell a kompozícióhoz, hányféle szín szükséges, és egy-egy szín mennyi lemezt borít majd. A színes lap lehet egyszerű színes papír, öntapadó tapéta vagy matrica. Én az utóbbit használtam fényes felülete miatt, emellett időtállóbb, és a színét is jobban tartja.

A színes papír ezzel szemben könnyen fodrozódik, erős fény hatására gyorsan veszti színét, és nehéz szépen feltenni a lemezre. A tapadó fóliánál figyeljünk arra, hogy a felragasztásnál ne kerüljön levegő a fólia és a lemez közé, különben „buborékos” lesz a felület. Határozott, gyors és pontos mozdulattal simítsuk a matricát a lemez felszínére. Ha így nem megy, először csak egy kis részről szedjük le a hátlapot, és ezt rögzítsük a cédéhez, majd kefe segítségével fokozatosan simítsuk a matricát a korongra, miközben a másik kezünkkel óvatosan lehúzzuk a hátlapot.

További lehetőség, hogy kis fülecskéket hagyunk a CD köríve körül, és csak ezekről szedjük le a hátsó lapot, majd így rögzítjük a matricát a koronghoz. Merészebbek tükröt, cserepet, fát, műanyagot, szóró festéket, gyöngyöt, újságkivágást is használhatnak a korongok dekorálására. Ha a CD-k készen állnak, gyurmaragasztó segítségével mehetnek a falra. Érdemes legalább három ponton rögzíteni a lemezeket, nehogy leessenek. A gyurmaragasztók tartóereje elég eltérő, nekem a kék vált be leginkább. A történet jó véget ért: a lemezeknek van második esélyük, a pedig lakók boldogan szemlélődhetnek.

A mintákat bármilyen nagy felületű, csupasz falon elkészíthetjük. Ha a lépcsőházat szeretnénk feldobni előtte azért egyeztessünk a lakókkal és a gondnokkal.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok