fbpx

| Kómár Hanna

Lépcsőházi dekoráció újrahasznosított anyagból

A kicsi, kerek adathordozók ott vannak az irodában, otthon, a táskában, a fiókban, a visszapillantó tükörre akasztva. Szivárványszínben ragyogják be életünket, ám őket is utoléri a vég. De van remény a feltámadásra! 

Egy kívül-belül sivár panelházban nőttem fel, amelynek az építésénél nem volt cél, hogy a széplelkeknek is kedveskedjenek. Sem a homlokzat, sem a lépcsőház nem kínált gyönyörködnivalót. Hiába vártam, hogy egyszer csak valaki szemrevaló díszítéssel dobja fel a kietlen közlekedőket, így végül magam fogtam hozzá, hogy színesbe burkolt CD-immel felcicomázzam a lépcsőfordulókat.

A haszontalanná vált CD és DVD lemezek veszélyes hulladékok. Bár műanyagból készülnek, nem lehet őket a szelektív gyűjtőbe dobni, külön gyűjtőhelyre vinni pedig kitartó keresést és szervezést igényel, ráadásul van, ahol pénzt kérnek a lerakásért. A pár tucatnyi felesleget felhalmozó tulajdonosoknak nincs sok választásuk. Nem csoda, hogy legtöbben egyszerűen a kukát célozzák meg. A környezettudatosak pedig pakolgathatják kupacokba, polcról polcra, egyik fiókból a másikba a lemezeket, és várják a megoldást. Jó hír, hogy könnyedén kitörhetünk a CD-őrizgetés és halmozás fogságából, csak egy kis kreativitás és elszántság kell hozzá.

Kellékek: CD, DVD lemezek, négyzetrácsos papír a tervezéshez, ceruza, színes lapok, öntapadó tapéta vagy matrica, kék gyurmaragasztó, esetleg vízmérték a pontosság kedvéért.

Sokunknak ismerősek kisiskoláskorból az anyák napjára, szigorúan az előre berajzolt minta szerint készített keresztszemes hímzések. Ehhez hasonlóan egy négyezetrácsos papíron előre megterveztem, mi kerüljön a falra. Köröket rajzoltam a kis kockákba, majd színeztem. Nem feltétlenül szükséges rácsokban gondolkodnunk, a kockás lap csupán mankó. Sőt akár a tett helyszínén rögtönözve is kitalálhatjuk, mi kerüljön a falra.

A mintáknak csak a fantáziánk és a fal mérete, valamint a szomszédok ízlése szab határt. A közelben lakó gyerekek például biztosan örülni fognak az állatfiguráknak. A minta alapján összeszámoltam, hány darab CD kell a kompozícióhoz, hányféle szín szükséges, és egy-egy szín mennyi lemezt borít majd. A színes lap lehet egyszerű színes papír, öntapadó tapéta vagy matrica. Én az utóbbit használtam fényes felülete miatt, emellett időtállóbb, és a színét is jobban tartja.

A színes papír ezzel szemben könnyen fodrozódik, erős fény hatására gyorsan veszti színét, és nehéz szépen feltenni a lemezre. A tapadó fóliánál figyeljünk arra, hogy a felragasztásnál ne kerüljön levegő a fólia és a lemez közé, különben „buborékos” lesz a felület. Határozott, gyors és pontos mozdulattal simítsuk a matricát a lemez felszínére. Ha így nem megy, először csak egy kis részről szedjük le a hátlapot, és ezt rögzítsük a cédéhez, majd kefe segítségével fokozatosan simítsuk a matricát a korongra, miközben a másik kezünkkel óvatosan lehúzzuk a hátlapot.

További lehetőség, hogy kis fülecskéket hagyunk a CD köríve körül, és csak ezekről szedjük le a hátsó lapot, majd így rögzítjük a matricát a koronghoz. Merészebbek tükröt, cserepet, fát, műanyagot, szóró festéket, gyöngyöt, újságkivágást is használhatnak a korongok dekorálására. Ha a CD-k készen állnak, gyurmaragasztó segítségével mehetnek a falra. Érdemes legalább három ponton rögzíteni a lemezeket, nehogy leessenek. A gyurmaragasztók tartóereje elég eltérő, nekem a kék vált be leginkább. A történet jó véget ért: a lemezeknek van második esélyük, a pedig lakók boldogan szemlélődhetnek.

A mintákat bármilyen nagy felületű, csupasz falon elkészíthetjük. Ha a lépcsőházat szeretnénk feldobni előtte azért egyeztessünk a lakókkal és a gondnokkal.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás