fbpx

Hazai és Friss

Hazai és Friss: Szezonális zöld levél pesztó receptek

A pesto szó eredete az olasz pestare ige, amelynek jelentése őrölni vagy zúzni. Ez a jelentés a pesto elkészítéséhez használt módszert takarja: a hozzávalókat egy mozsárban zúzzák össze, hogy egy pépes, aromás szószt kapjanak. Bár mindannyian a bazsalikomos verziót tekintjük alap receptnek, ha kreatívan állunk hozzá, a pesztó valójában lehet bármi, amit összezúzunk. Így pedig szinte bármilyen szezonban készíthetünk fenntartható változatot helyi, hazai és szezonális alapanyagokból. Szabó Adrienn dietetikus írása.

szabó adrienn dietetikusAz “alla genovese” hozzáadása a “pesto” szóhoz, a Liguriából származó “Pesto alla genovese”-nek a megkülönböztetésére szolgál, amelynek összetevői bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, olívaolaj, Parmezán sajt és pecorino sajt.

Mivel a pesztó szó szerint lehet bármi, amit összezúzunk, egyszerűen elkészíthetünk egy fenntarthatóbb változatot mozsárral, konyhai robotgéppel, vagy egy jó botmixerrel.

Készüljön tehát lehetőleg:

  • helyi vagy hazai,
  • szezonális,
  • minél kevesebb állati eredetű alapanyag felhasználásával.

Zöld levél pesztó receptek

Zöld rész lehet: bazsalikom, rukkola, spenót, medvehagyma, sárgarépa levele, retek levele.

Mag lehet: dió, napraforgómag, tökmag, mandula (bár utóbbiból a hazai igen drága és ritka, a gyakoribb kanadai pedig, hát messziről jön) → megpirítva vagy natúran, egymagában, vagy vegyesen használva. A fenyőmag sajnos gyakran nem Olaszországból érkezik a boltokba és nagyon drága, ezért is keressük az alternatívákat.

Olaj lehet: olívaolaj is, hisz ez legalább a kontinensről származik. Csökkenthetjük a mennyiségét azzal, hogy fele arányban helyettesítjük hazai dió olajjal, tökmagolajjal, repceolajjal. Vagy ha a késes aprító igényli, bátran adjunk hozzá kevés vizet is a könnyebb aprításhoz!

Olíva, dió, lenmag és társaik – melyik olaj mire jó és mire ne használd?

Sajtok helyett: Egyrészt bátran használhatunk sajtot, intenzív íze miatt kis mennyiség is elegendő, vagy helyettesíthetjük sörélesztőpehellyel. Ez csomagolásmentesen is beszerezhető és megéri érte felkerekedni, hisz végtelen ideig eláll. De egyszerűen el is hagyhatjuk a sajtot és a sajt helyettesítőket.

A pesztó helye az ételeinkben

A pesztót nem csak tésztára tehetjük, kerülhet kenyérre krém vaj helyett,  sütőben sült krumplira vagy egyéb zöldségekre, humuszra, főzelékek és krémlevesek díszítése vagy ízesítése, zöldséges galette ízesítése, a fenti fotón egy krumplis változat.

Te mivel készíted a pesztódat?

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Fotó: canva.com

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás