fbpx

Tudomány

Leírás

 

Az Aloe nemzetség tagjai a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, évelő növények. Az A. ferox 2-3 méteresre, az A. barbadensis 0,5 méteresre nő meg. Hagyományos értelemben vett száruk nincs, leveleik tőrózsában állnak a virágkocsányon, amit a pálmatörzshöz hasonlóan levélmaradványok borítanak. A levelek lándzsásak, húsosak, 40-50 cm hosszúak, 10-20 cm szélesek, kb. 5 cm vastagok, szélük kihegyesedő fűrészfogakkal borított. A 2-3 cm-es, vöröses virágok levélhónaljból eredő füzéreket alkotnak.

A két aloéfajt együtt tárgyaljuk, tekintve, hogy összetételük hasonló, gyógyászati indikációjuk pedig azonos.

Aloe tejnedv – Aloe capensis, Aloe barbadensis

Hatásai

 • erőteljes hashajtó

Betegségek, amikre ajánlott

Emésztőrendszer - Gyomor- és bélrendszer

 • székrekedés rövid távú kezelésére végbélrepedés,
 • aranyeres panaszok esetén, illetve vastagbélműtét után a székelés megkönnyítésére
 • a béltraktus megtisztítására (pl. vizsgálatok vagy műtétek előtt)

Felhasználás

A gyári készítmények alapját a növény megszárított levéből készült por és kivonat szolgáltatja.

Napi adag: maximum 3x50-200 g aloe, maximum 20-30 mg antracénszármazék.

Az antraglikozidokat tartalmazó hashajtóknál a megfelelő adag mindig a legkisebb dózis, amivel már elérhető a kívánt hatás. Ezt a megadott paramétereken belül egyénileg kell kitapasztalnunk.

A hatás 5-10 óra alatt alakul ki.

Kúraszerű alkalmazása nem ajánlott, 1-2 hétnél hosszabb ideig semmiképp se használjuk! Ennek oka, hogy egyrészt felborulhat a szervezet folyadék- és elektrolitháztartása, másrészt a bél hozzászokhat az állandó külső segítséghez, stimulációhoz, idegsejtjei károsodhatnak, ami hosszú távon épp az ellenkező hatást válthatja ki, vagyis székrekedést okozhat („lusta bél szindróma”).

Főbb hatóanyagok

 • antrakinon-glikozidok - hidroxiantracén-származékok (20-40%) – antronglikozid szerkezetű aloin A és B (keverékük a barbaloin)
 • gyanta
 • keserűanyagok

Az aloe a keresztbe vágott levelekből nyomkodás nélkül kicsorog, majd hevítéssel besűrítik, és további feldolgozásnak vetik alá, és kivonatot, tinktúrát készítenek belőle (Aloes extractum, Aloes tinctura).

Az aloék a legdrasztikusabb hatású antranoidtartalmú drogok (hatásuk erőteljesebb, mint a szennáé vagy a kutyabengéé. A hashajtó hatást a vastagbélben keletkező antronok fejtik ki, amelyek a bélfal izgatásával befolyásolják annak összehúzódását, meggyorsítják a bélmozgást, csökkentik a víz visszaszívódását a belekből. A megnövekedett vízmennyiség hatására nő a béltartalom térfogata, és erősödik a bélben a teltségérzés.

Aloe gél

Hatásai

 • lokális gyulladáscsökkentő
 • sebgyógyító

Az aloe az utóbbi időben divatos gyógynövénnyé vált, és a gélnek számos egyéb hatását is leírták, ezekre azonban nincsenek megfelelő bizonyítékok.

Betegségek, amikre ajánlott

Bőr

 • bőrirritációk
 • bőrgyulladások sebek
 • felületi sérülések
 • enyhébb (1-2. fokú) égési sérülések

Felhasználás

 • bedörzsölés

Ugyan nem hivatalos a Magyar Gyógyszerkönyvben, de hazánkban is szép számmal kaphatók ezt tartalmazó, nem gyógyszerszintű termékek. Mivel egyelőre csak a külsőleges alkalmazás alátámasztott, főleg a különböző krémek, gélek használata javasolható, amelyek előnyös hatást fejthetnek ki bőrirritáció, enyhe bőrgyulladás, vagy felületi sérülések esetén.

A termékek kiválasztásakor legyünk figyelmesek, és bizonyosodjunk meg róla, hogy az Aloe barbadensis valóban szerepel az aktív összetevők között, és a mennyisége is megfelelő (Bővebb vásárlási tanácsok itt).

Főbb hatóanyagok

Az aloe gél a levelek nyálkatartalmú sejtjeinek terméke, amit a külső, zöld rész eltávolítása után préseléssel, kivonással állítanak elő (főleg az A. barbadensisből).

Mellékhatások

A következőkben leírtak mind az aloéra vonatkoznak, az aloe gélnek külsőleges alkalmazás mellett nem ismeretesek nemkívánatos hatásai.

 • Erőteljes hashajtó hatású, ezért használata gyomor és bélgörcsökkel járhat.
 • Túladagolása gyomor- és vesekárosodást okozhat.
 • Túl hosszan tartó alkalmazása ionvesztést okozhat. Főleg a kálium mennyisége csökken (hipokalémia), ami egyrészt súlyosbíthatja a székrekedést, másrészt súlyos mellékhatásokkal járhat, pl. szívműködési zavarok, érrendszeri panaszok, izomgyengeség.
 • A bél hozzászokhat az állandó stimulációhoz, ami hosszú távon épp az ellenkező hatást válthatja ki, vagyis székrekedést okozhat („lusta bél szindróma”).

 

Ellenjavallat

 • 12 év alatti gyermekeknek ne adjuk!
 • Terhesség és szoptatás idején ne használjuk. Az antranoidtartalmú drogok alhasi vérbőséget okozhatnak, ami növelheti a vetélés kockázatát, az anyatejbe átjutó hatóanyagok pedig a csecsemőnél is hashajtó hatást, hascsikarást válthatnak ki.
 • Görcsös tünetekkel járó székrekedés esetén ne használjuk, mert fokozhatja a belek görcsét!
 • Kerüljük gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, irritábilis bél szindróma, vakbélgyulladás), bélelzáródás és szűkület, ismeretlen eredetű hasi fájdalmak, továbbá kiszáradással és elektrolit-hiánnyal járó állapotok esetén.
 • Kúraszerű, 1-2 hétnél tovább tartó alkalmazása nem ajánlott!

Gyermekeknek adható?

12 éves kor alatt nem

Gyógyszerkölcsönhatások

Szívgyógyszerek, kortizon vagy vízhajtószer szedése esetén fokozott elővigyázatosságra van szükség, mert túladagolásnál kölcsönhatások léphetnek fel!

Terhesek használhatják?

Nem

Szoptatás alatt használható?

Nem

Gyűjtés

Előfordulás

Az aloé-fajok Kelet- és Dél-Afrikában őshonosak, de mára megtalálhatók Indiában és a Földközi-tenger vidékén is. Az A. barbadensist Közép-Amerikában is meghonosították.

Tudomány

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az aloét E-Bizottság és az ESCOP székrekedés rövid távú kezelésére javasolja. A tapasztalati bizonyítékok (a növényt évszázadok óta használják hashajtásra) mellett az antrakinonszármazékok hatásmechanizmusát számos preklinikai és humán vizsgálat eredménye igazolja. Az aloe gél gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatását állatkísérletekben bizonyították. Bőrgyógyászati célú felhasználását humán vizsgálati eredmények is alátámasztják.

Hivatalos státusz

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az Aloë ferox és az Aloë barbadensis szárított tejnedve Aloe capensis, illetve Aloe barbadensis néven hivatalosak. A két drog forró vízzel készített, szárított, sztenderdizált keveréke, az Aloes extractum siccum normatum is szerepel a könyvben.

Az aloe gél, amit elsősorban az A. barbadensisből nyernek, és ami az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvend, egyelőre nem szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Belsőleges gyógyászati alkalmazása a széles körben elterjedt állítások ellenére mindez idáig nem kellőképpen alátámasztott. Külsőlegesen, bőrgyógyászati panaszok kezelésére azonban ajánlható, egyes monográfiákba már be is került ez az indikáció.

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás