fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Energiatakarékosság lépésről lépésre

| Sebestyén Éva

Az energiatakarékos életmóddal két legyet üthetünk egy csapásra: hozzájárulunk környezetünk egészségéhez, és még spórolhatunk is vele. Az ad hoc változtatások helyett érdemes azonban szervezetten megújítani a háztartást, hogy hosszú távon minél nagyon haszonra tehessünk szert.

Első lépések: gondoljuk végig

Mindenekelőtt érdemes körbejárni a házat, és leltárba venni, hogy mi mindenen lehetne változtatni. Ha alaposan körbenézünk, nemcsak az fog kiderülni, hogy le kellene cserélni a régi izzókat, hanem az is, hogy mennyi minden van feleslegesen bekapcsolva/felkapcsolva, vagy hogy a konnektorokból a semmibe tartó töltők és adapterek bújnak meg a házban. Hasznos lehet akár az is, ha listát készítünk arról, hogy a jövőben min kellene változtatni.

Ingyen, egyszerűen

Fentiekből kitűnik, hogy jó néhány olyan apróság van a lakásban, melyekkel energiát takaríthatunk meg, és mindez még pénzbe sem kerül. A legfontosabb, és legegyszerűbb dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni az alábbiak:

  • mindig csak annyi lámpa égjen, amennyire valóban szükség van;
  • semmilyen elektromos eszközt ne hagyjunk áram alatt, ha nem használjuk;
  • csak akkor használjuk egy adott eszközt, ha valóban szükség van rá (pl. ha nincs kánikula, akkor inkább szellőztessünk légkondi helyett).

Mivel a rossz beidegzőségeknek „köszönhetően” fentiek nem feltétlenül működnek automatikusan, ezért érdemes ezeket is akár egyesével, külön odafigyelve gyakorolni, amíg rutinná nem válik.

Keresd az energiatakarékosat!

A nagyobb nyereség érdekében elkerülhetetlen, hogy pénzügyileg is befektessünk az energiatakarékos életmódba. Kezdetben érdemes a kisebb beruházásokkal kezdeni (pl. LED izzókra cserélni a régi villanykörtéket), majd fokozatosan jöhetnek a nagyobb tételek, mint pl. a hűtő vagy a mosógép cseréje valamilyen energiatakarékos verzióra. Bár egy-egy ilyen kiadás komolyabb méreteket is ölthet, ajánlatos apránként összespórolni a cseréhez/felújításhoz szükséges összegeket, mivel hosszú távon behozza az árát.

Haladó szint: megújuló energiaforrások

A kategórián belüli legoptimálisabb megoldás természetesen a passzív ház, azonban aki nem engedhet meg magának ilyesmit, az is alkalmazhat megújuló energiaforrásokat a háztartásba építve. Itt is érdemes az apróságokkal kezdeni, mint például a napelemes kerti lámpa, telefontöltő vagy akkumulátor. Később pedig jöhet a tetőre szerelt napkollektor, vagy akár a geotermikus hőszivattyú.

Plusz egy tipp a felelős fogyasztóknak: zöld áram

Nem elsősorban a spóroláshoz, de a környezettudatos életmódhoz tartozik a „zöld áramba” történő befektetés. Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, amely a legtöbb áramszolgáltatónál már elérhető. Villanyszámlánk valamivel nagyobb lesz, azonban plusz forintjainkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy több energia származzon megújuló forrásokból.

Kép: dreamstime

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok