fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Energia mikroszálas textíliából

| Tudatos Vásárló

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy mikroszálas ruhaanyagot, mely elegendő elektromos áramot termel egy mobiltelefon feltöltéséhez, vagy kisebb zenelejátszó működtetéséhez.

Az ilyen anyagból készült ing viselőjének mozgásából, sőt akár egy kis szellőből is energiát nyer – közölte a Nature tudományos folyóirat. „A textilrostokon alapuló nanogenerátor egyszerű és gazdaságos út lehet arra, hogy a mozgást energiává alakítsuk” – állítja Zhong Lin Wang kutatásvezető, a Georgia Institute of Technology munkatársa.

A nanogenerátor félvezető cink-oxid nanoszálakból áll, amelyek átmérője az emberi haj ezrede, és aprócska kefepárokra emlékeztet a belőlük kialakított alakzat. Ezeket a szálakat ágyazzák be azután a textil szövetébe. Minden kefepárban az egyik szálat arannyal vonták be, ez szolgál elektródaként. Ahogy a sörték összedörzsölődnek a ruhát viselő ember mozgásának hatására, a szálak átalakítják a mechanikus mozgást elektromossággá. A szálakat először egy polimerrel vonták be, majd egy réteg cink-oxiddal. Ezután egy reagens oldatban 12 órán át „növesztették” a vezetékeket. A célra alapvetően bármely, elektromosan vezető szál alkalmas. A fejlesztők még egy újabb réteg polimerbevonatot hoztak létre a szálon, hogy megelőzzék a cink-oxid ledörzsölődését. Végül egy ultravékony aranyréteggel vonták be a szálak egy részét, amelyek ezáltal vezetőként viselkednek.

Eddig egyetlen kis prototípust készítettek el a fejlesztők. „Becsléseink szerint textil-négyzetméterenként 80 milliwatt energiát nyerhetünk. Ez elegendő egy kis iPod működtetéséhez, vagy egy mobiltelefon feltöltéséhez” – számszerűsítette Wang az eredményt. A textíliát terepen is használhatják, például turisták és katonák, valamint az orvoslásban és környezetvédelmi monitorozásban alkalmazott érzékelők működtetése is megoldható vele. Egyetlen hátránya, hogy nedvesség hatására a cink-oxid lebomlik, így a textilek tisztítása problémás. Wang csoportja azonban már dolgozik a mosásálló változat kifejlesztésén is.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok