fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Energia mikroszálas textíliából

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy mikroszálas ruhaanyagot, mely elegendő elektromos áramot termel egy mobiltelefon feltöltéséhez, vagy kisebb zenelejátszó működtetéséhez.

Az ilyen anyagból készült ing viselőjének mozgásából, sőt akár egy kis szellőből is energiát nyer – közölte a Nature tudományos folyóirat. „A textilrostokon alapuló nanogenerátor egyszerű és gazdaságos út lehet arra, hogy a mozgást energiává alakítsuk” – állítja Zhong Lin Wang kutatásvezető, a Georgia Institute of Technology munkatársa.

A nanogenerátor félvezető cink-oxid nanoszálakból áll, amelyek átmérője az emberi haj ezrede, és aprócska kefepárokra emlékeztet a belőlük kialakított alakzat. Ezeket a szálakat ágyazzák be azután a textil szövetébe. Minden kefepárban az egyik szálat arannyal vonták be, ez szolgál elektródaként. Ahogy a sörték összedörzsölődnek a ruhát viselő ember mozgásának hatására, a szálak átalakítják a mechanikus mozgást elektromossággá. A szálakat először egy polimerrel vonták be, majd egy réteg cink-oxiddal. Ezután egy reagens oldatban 12 órán át „növesztették” a vezetékeket. A célra alapvetően bármely, elektromosan vezető szál alkalmas. A fejlesztők még egy újabb réteg polimerbevonatot hoztak létre a szálon, hogy megelőzzék a cink-oxid ledörzsölődését. Végül egy ultravékony aranyréteggel vonták be a szálak egy részét, amelyek ezáltal vezetőként viselkednek.

Eddig egyetlen kis prototípust készítettek el a fejlesztők. „Becsléseink szerint textil-négyzetméterenként 80 milliwatt energiát nyerhetünk. Ez elegendő egy kis iPod működtetéséhez, vagy egy mobiltelefon feltöltéséhez” – számszerűsítette Wang az eredményt. A textíliát terepen is használhatják, például turisták és katonák, valamint az orvoslásban és környezetvédelmi monitorozásban alkalmazott érzékelők működtetése is megoldható vele. Egyetlen hátránya, hogy nedvesség hatására a cink-oxid lebomlik, így a textilek tisztítása problémás. Wang csoportja azonban már dolgozik a mosásálló változat kifejlesztésén is.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás