fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ellenőrizd a rezsiszámlát!

| Tudatos Vásárló

Január elsejétől valamennyivel kevesebbet kell fizetni a villany- és gázfogyasztásért. Megmutatjuk, milyen részekből tevődnek össze a számlák, hogy ellenőrizhesd, csökkentett áron számlázott-e a szolgáltató.

A csökkentett árak először a januári időszakra vonatkozó számlában jelentkeznek. A fogyasztók által fizetendő áramdíj több elemből tevődik össze. Egyrészt tartalmazza az áram árát, másrészt az úgynevezett rendszerhasználati díjakat, valamint az egyéb pénzeszközöket és az általános forgalmi adót. Amikor a fogyasztó befizeti a „villanyszámlát”, akkor ezzel megfizeti egyrészt a villamos energia mint „termék” árát illetve az egyéb díjakat.

A rendszerhasználati díj különböző elemekből tevődik össze, mértékét és alkalmazásuk feltételeit országos szinten a Magyar Energia Hivatal határozza meg, de egyes szolgáltatók esetében eltérő mértékűek lehetnek. Vannak köztük olyan díjelemek, amelyek függetlenek az energiafogyasztástól – vagyis akkor is meg kell fizetni, ha a fogyasztó egyáltalán nem fogyasztott áramot az adott hónapban.

 

A földgáz díja tartalmazza a rendszerhasználati díjakat is – alapdíjból és gázdíjból tevődik össze. A villanyszámlával ellentétben itt a lakossági felhasználóknak nem kell megfizetniük a biztonsági készletezésért fizetendő tagi hozzájárulást, azaz a biztonsági készletezési díjat.

 

Amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy nem a csökkentett áron számlázott a szolgáltató, számlareklamációval először közvetlenül hozzájuk forduljunk. Ha eredménytelen volt a panasztétel, második körben a  fogyasztó lakóhelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségénél kell panaszt tenni, ők jogosultak eljárni az elszámolással, számlázással kapcsolatos lakossági fogyasztó panaszok ügyében. (A Magyar Energia Hivatal zöld számot üzemeltet ezen témakörben a fogyasztók segítségére: 36 80 205 386.)

A rendszerhasználati díjakról és árakról részletesen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hírlevelében olvashatsz!

 

Forrás: NFH hírlevél

Kép (CC)  housekeepah, NFH hírlevél

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok