fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Eddig 74 ország csatlakozott a Föld órája akcióhoz

| MTI

Magyarországon elsőként Újkígyós nagyközség jelezte, hogy március 28-án este fél kilenckor egy órára lekapcsolják a villanyt a településen. Eddig 74 ország és közel 400 város csatlakozott a Föld órája akcióhoz.

Csáki Roland, a Természetvédelmi Világalap (WWF Magyarország) kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Magyarországon február 5-én tették közzé a felhívást, számításaik szerint legalább tucatnyian jelzik majd részvételi szándékukat. Kiemelte: elsőként Újkígyós jelentkezett a Föld órája akcióra.

Nyolc héttel az akció előtt a nagyvilágban 37 főváros és számos nagyváros csatlakozott a kezdeményezéshez: többek között London, Peking, Róma, Moszkva, Los Angeles, Rio de Janeiro, Hongkong, Dubaj, Szingapúr, Athén, Buenos Aires, Toronto, Sydney, Mexikóváros, Isztambul, Koppenhága, Manila, Las Vegas, Brüsszel, Fokváros és Helsinki. Számos világhírű épület és kulturális látványosság is sötétbe borul március 28-án. Egyebek mellett kialszik a világítás a Megváltó Krisztus szobránál Rio de Janeiróban, a Merlion szobron Szingapúrban, a Sydneyi Operaház épületén, a torontói CN-toronyban és a világ legmagasabb épületén, a Taipei 101-n is lekapcsolják a világítást.

A tájékoztatás szerint idén nyolc héttel az akció előtt már kétszer annyian regisztráltak, mint tavaly összesen, és a szám várhatóan tovább nő. A kampányt egyébként az Oscar-díjas Cate Blanchett és a Nobel-békedíjas Desmund Tutu érsek is. 2008-ban Magyarországon négy város, Budapest, Pécs, Debrecen és Sátoraljaújhely vett részt a programban. Pécsett szünetelt például a Városháza díszkivilágítása, illetve a Széchenyi tér közvilágítása, az akcióhoz számos helyi cég is csatlakozott. Sátoraljaújhely történeti központjában a városháza, a nagytemplom, a Kossuth tér, az Árpád és Dózsa György út közötti szakaszon kapcsolták le a közvilágítást. A fővárosban több mint száz épületet érintett az éjszakai díszkivilágítás kikapcsolása, a budai Vár, a Szent István-bazilika, a Parlament, a Lánchíd, valamint további közel 100 szobor és múzeum fényei hunytak ki.

A Föld órája akció Ausztráliából indult: 2007 márciusában Sydney lakásainak 53 százaléka elsötétült csakúgy, mint az Operaház, a hotelek és irodaházak. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így a szervező Természetvédelmi Világalap (WWF) úgy döntött, hogy az egész világra kiterjeszti.

További részletek a programról >>>

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok