Találat a #Állatvédelem, #Klímaváltozás, #Nagylátószög, #Termékcímkézés, #Természetvédelem, biodiverzitás címkére
Cikkek rendezése
BOLYGÓ
Mi a baj a palagázzal?
Az utóbbi időben döntéshozói szinten is egyre többet hallani a kiaknázatlan európai és magyar palagáz mezőkről, a természetvédők viszont figyelmeztetnek, kibányászása előre fel nem becsülhető természeti károkat okozhat. Összefoglaló a Magyar Természetvédők Szövetségének kiadványa alapján.
KONYHA ÉS KERT
Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás
Június végén az EU elfogadta, hogy a gyümölcsök származási helyének megjelölésére egy újfajta lézeres technológiát használjanak. A módszer élelmiszerbiztonsági szempontból előrelépést jelent, mert nyomon követhető a származásuk, megakadályozható az átcímkézés.
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT
Halálra ítélve Európa utolsó tokhalai?
A Duna bulgáriai és romániai vízgyűjtő területein fennmaradt tokhal populációi a kihalás szélére kerülhetnek az illegális halászat és a kaviár-kereskedelem miatt. A WWF azonnali bevatkozást sürget.
Uncategorized
Zöld Balaton fotópályázat
Ha pihenni indulsz a Balaton környékére, érdekel a környezetvédelem és szeretsz fotózni, akkor idén duplán megéri nyitott szemmel járni. A Zöld Balaton fotópályázatra év végéig küldhetsz képeket a megadott témák és paraméterek alapján.
KONYHA ÉS KERT
Génmanipuláció: a vonalkód alapján kiderül?
Egy lánclevélben terjedő városi legenda nyomába eredtünk. A levél szerint a vonalkódból kiolvasható, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs génmanipulált-e. Téves a rémisztgetés.
KONYHA ÉS KERT
Piros, sárga, zsír!
Kiigazodsz az élelmiszereken lévő tápérték-táblázatból? Szeretnéd, hogy sokkal közérthetőbben jelöljék, ha túl sok zsír, cukor vagy só van az adott termékben? Töltsd ki a Consumers International kvízét a magyarországi termékekről! Lehet, hogy meg fogsz lepődni.
Uncategorized
Kötelező tápérték-jelölés az élelmiszereken
Legkésőbb 2016 decemberéig minden EU-ban értékesített, előre csomagolt élelmiszeren a gyártó köteles feltüntetni a tápértékre vonatkozó információkat az új szabályoknak megfelelően. Nézzük, mit és hogyan határoznak meg az új szabályok!
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT
Fish Fight: A megafonos tévészakács újra akcióban
A fenntartható életmód mellett kampányoló tévészakács, Hugh Fearnley-Whittingstall legutóbbi, a pocsékoló halászat ellen indított akciója finisbe tart. Talán sikerül elérni, hogy ne dobják vissza döglödten a kifogott zsákmány felét.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
4 nagyszerű blog tudatos vásárlásról
Körülnéztünk a tudatos vásárlós blogok háza táján. Találtunk párat, amelyet jó szívvel ajánlunk.
FOGYASZTÓ
Megtévesztő jelölések az élelmiszercímkéken
Cukormentes! Csökkentett zsírtartalmú! – harsogják az öles betűk, és már kapjuk is le a dobozt a polcról. Hiszen ki akarna cukros vagy zsíros terméket venni, ha lehet „egészségeset” is? Ám a vonzó feliratok mögött megbújó igazságot sokszor a kis betűk rejtik.