fbpx

| Lugosi Beáta

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

4 nagyszerű blog tudatos vásárlásról

Körülnéztünk a tudatos vásárlós blogok háza táján. Találtunk párat, amelyet jó szívvel ajánlunk.

Vásárolni mindenki tud. A gond csak az, hogy nem mindenki űzi ezt a tevékenységet tudatosan. Társadalmunk ezen alappillére – értsd: a fogyasztás – a GDP-n túl jelentős hatást gyakorol környezetünkre is. Előállítás, csomagolás, szállítás, tárolás, árusítás…

 

Mindig van mit tanulni a témában, és sok-sok év tudatos vásárlás után is rendszeresen hallunk újat. Például tőlük.

 

Bevásárló közösség

naturkosar.blog.hu

Külföldi példák nyomán mára már kipróbált és bevált alternatívát is találni kis hazánkban. Elszánt, változást kereső emberek által létrehozott és működtetett bevásárló közösségek, amelyben helyi termelők és vevők közvetlen kapcsolatban állnak. A rendszerhez csatlakozók vegyszermentes gazdálkodásból származó, friss élelmiszert szerezhetnek be közvetlenül az előállítótól. Akárcsak Érden.

Az érdi Önszervező Organikus Helyi Bevásárló közösség naprakész blogjában termelők, gazdák mutatkoznak be. Személyes élményeket és beszámolókat találhatunk kóstolókról és más programokról, de akad itt recept, tanács, ötlet és kitekintő az egészséges étkezés, életmód irányába is.

 

Ne bántsd a piacot!

lmv.hu/hunyadi

A “Kincsünk a Piac – Hunyadi tér” csoport 2007-ben alakult kerületi lakosokból és piacra járókból, annak érdekében, hogy a Hunyadi téri piacot megmentsék a beépítéstől.

Lelkes és közvetlen hangvételű blogjuk ezt a harcot mutatja be, de időközben kibővült más – színes és érdekes – „piacos” témákkal is: új piacok nyitásának híre, témába vágó találkozók, szimpóziumok, programok beharangozása, termékek és termelők bemutatása, beszámolók. Nem túl gyakran frissülő, de igen hasznos információkkal, és hasonló problémákkal küzdő közösségek számára alapvető iránymutatásokkal szolgáló blog.

 

Ötletkosár

oko-piac-ter.freeblog.hu

A sűrűn frissülő blogon sok minden megtalálható a fogyasztás, vásárlás, újrahasznosítás, fenntartható fejlődés, megelőzés, Nulla Hulladék mozgalom, cserebere témaköreiben. Szerzőjének célja, hogy másoknak is átadja saját tapasztalatait a hazai helyzetről egészség- és környezettudatosság terén. Hírek, programok, ötletek és videók színesítik.

 

Felelősen étteremben

gasztrohos.blog.hu

Avagy: „hol együnk anélkül, hogy utána furdalna zöld lelkiismeretünk?” A nemrégiben indult, jelentős űrt betöltő oldal más gasztroblogoktól eltérően nem recepteket, hanem kapaszkodót nyújt azoknak, akik étterembe, kávézóba betérve a választandó ételen és italon túl azon is elmorfondíroznak, vajon milyen messziről és mekkora környezetterhelést okozva érkeztek ide az alapanyagok, bio vagy vegyszerezett zöldséget kap-e tányérjára; őstermelőhöz vagy hipermarketbe jár-e a konyhafőnök beszerző körútján.

A Felelős Gasztrohős blog írói környezettudatosságot szem előtt tartó éttermeket, kávézókat mutatnak be.

 

Van még kedvenc blogod a témában? Írd meg nekünk!

 

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás