fbpx

| Tudatos Vásárló

Génmanipuláció: a vonalkód alapján kiderül?

Egy lánclevélben terjedő városi legenda nyomába eredtünk. A levél szerint a vonalkódból kiolvasható, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs génmanipulált-e. Téves a rémisztgetés.
 

„Egy amerikai blogon jelent meg egy cikk arról, hogyan lehet felismerni, hogy a szuper-hiper-marketekben árult gyümölcs, zöldség rendes, bio vagy génkezelt-e. Úgy, hogy megnézzük azt a címkét, amit ráragasztunk a megmérés után, amelyen egy 4-5 számból álló kód van. Ha ez a kód 4-jegyű (pl. 4021), akkor normális körülmények között termelt növénnyel van dolgunk. Ha 5-jegyű és 9-essel kezdődik a számsor (pl.96584), akkor biotermék. Ha viszont 5-jegyű és 8-assal kezdődik (pl. 86584), akkor sajnos génmódosított az illető “termék”. A vonalkódot FIGYELD!” – állt a lánclevélben.

A levélrészletet eljuttattuk a génmanipuláció kérdésével külön program keretében is foglalkozó Magyar Természetvédők Szövetségének. Az egyesület programfelelősétől, Fidrich Róberttől a következő választ kaptuk:

„Egy amerikai blogot említenek benne. Az Egyesült Államokban a fogyasztóknak egyáltalán nincs semmiféle joguk arra, hogy érdemben tájékoztatást kapjanak arról, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e génmódosított összetevőt vagy sem.

Európára egyébként sem vonatkoznak az amerikai szabályok. Nálunk elvileg az élelmiszereken jelezni kell, ha génmódosított összetevőt tartalmaznak, de arra nem a vonalkód való, hanem magán a csomagoláson (címkén) kell egyértelműen jelölni a génmódosított tartalmat.

A jogszabályban szerepel egy kitétel, hogy a jelölési kötelezettség, amennyiben technikailag elkerülhetetlen, ill. véletlenszerű szennyezésről van szó, csak 0,9% felett érvényes, de ezt jobb, ha elfelejtjük, mert sokan – néha még a hatóságok is – félreértik ezt. A lényeg, hogy jelölni kell a csomagoláson, ha génpiszkált összetevőt tartalmaz az élelmiszer.

A jogszabályok szerint ugyanakkor nem kell jelölni az élelmiszeren a génmódosított tartalmat abban az esetben, ha egy tej-, vagy hústerméket olyan állatból állítottak elő, amely génmódosított takarmánnyal volt táplálva.

Ugyanakkor több európai államban a fogyasztói nyomás hatására egyes cégek (pl. a Campina, amely hazánkban is jelen van a Friesland márkanevű termékeivel) kénytelenek voltak bevezetni génpiszka-mentes tejtermékeket, ill. Ausztriában génpiszka-mentes csirkét.”

A lánclevélben terjedő hírek tehát ez esetben is hamisnak bizonyultak. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy az általad választott termék nem tartalmaz génmódosított összetevőt, keresd a „gmo mentes termék” címkét.

Kép: livinggreenmag.com

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás