fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Génmanipuláció: a vonalkód alapján kiderül?

| Tudatos Vásárló

Egy lánclevélben terjedő városi legenda nyomába eredtünk. A levél szerint a vonalkódból kiolvasható, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs génmanipulált-e. Téves a rémisztgetés.
 

„Egy amerikai blogon jelent meg egy cikk arról, hogyan lehet felismerni, hogy a szuper-hiper-marketekben árult gyümölcs, zöldség rendes, bio vagy génkezelt-e. Úgy, hogy megnézzük azt a címkét, amit ráragasztunk a megmérés után, amelyen egy 4-5 számból álló kód van. Ha ez a kód 4-jegyű (pl. 4021), akkor normális körülmények között termelt növénnyel van dolgunk. Ha 5-jegyű és 9-essel kezdődik a számsor (pl.96584), akkor biotermék. Ha viszont 5-jegyű és 8-assal kezdődik (pl. 86584), akkor sajnos génmódosított az illető “termék”. A vonalkódot FIGYELD!” – állt a lánclevélben.

A levélrészletet eljuttattuk a génmanipuláció kérdésével külön program keretében is foglalkozó Magyar Természetvédők Szövetségének. Az egyesület programfelelősétől, Fidrich Róberttől a következő választ kaptuk:

„Egy amerikai blogot említenek benne. Az Egyesült Államokban a fogyasztóknak egyáltalán nincs semmiféle joguk arra, hogy érdemben tájékoztatást kapjanak arról, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e génmódosított összetevőt vagy sem.

Európára egyébként sem vonatkoznak az amerikai szabályok. Nálunk elvileg az élelmiszereken jelezni kell, ha génmódosított összetevőt tartalmaznak, de arra nem a vonalkód való, hanem magán a csomagoláson (címkén) kell egyértelműen jelölni a génmódosított tartalmat.

A jogszabályban szerepel egy kitétel, hogy a jelölési kötelezettség, amennyiben technikailag elkerülhetetlen, ill. véletlenszerű szennyezésről van szó, csak 0,9% felett érvényes, de ezt jobb, ha elfelejtjük, mert sokan – néha még a hatóságok is – félreértik ezt. A lényeg, hogy jelölni kell a csomagoláson, ha génpiszkált összetevőt tartalmaz az élelmiszer.

A jogszabályok szerint ugyanakkor nem kell jelölni az élelmiszeren a génmódosított tartalmat abban az esetben, ha egy tej-, vagy hústerméket olyan állatból állítottak elő, amely génmódosított takarmánnyal volt táplálva.

Ugyanakkor több európai államban a fogyasztói nyomás hatására egyes cégek (pl. a Campina, amely hazánkban is jelen van a Friesland márkanevű termékeivel) kénytelenek voltak bevezetni génpiszka-mentes tejtermékeket, ill. Ausztriában génpiszka-mentes csirkét.”

A lánclevélben terjedő hírek tehát ez esetben is hamisnak bizonyultak. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy az általad választott termék nem tartalmaz génmódosított összetevőt, keresd a „gmo mentes termék” címkét.

Kép: livinggreenmag.com

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok