fbpx

| Tudatos Vásárló Szirmay Kati

Öko-takarítás kisokos – mit tud a mosószóda?

Sorozatot indítottunk azokról a háztartási szerekről, amelyeket nagyanyáink is használtak már takarításra, és amelyek kimutatottan kevésbé veszélyesek az egészségünkre nézve, ráadásul – nem meglepő módon – a lefolyóba kerülve a környezetet is jobban kímélik. Elsőként ismerjétek meg az egyre népszerűbb takarítószer, a mosószóda ezer arcát. Hogyan használhatjuk mosáshoz, mosogatáshoz, áztatáshoz, takarításhoz? Mi az a felület, amiben kárt tehet? Hogyan készíthetjük el házilag? Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

Manapság a legtöbb tisztítószer számunkra ismeretlen összetevőkből áll. Ha követjük a használati utasítást, jó esetben nem eshet bajunk. Ezzel szemben a hagyományos tisztítószerek – mosószóda, ecet, citromsav és társaik – egyetlen anyagból állnak, mégis számtalan célra használhatóak. Ráadásul olcsóbbak is, mint a márkás tisztítószerek. Cikksorozatunkban egy-egy eleme ilyen hagyományos tisztítószert mutatunk be, hogy tudatos vásárlóként minél többen kedvet kapjanak ezekhez az egyszerű és nagyszerű szerekhez.

A mosószóda hatékony tisztítószer, amelyet már az ókorban is használtak. Kevesen tudják, de valójában a legtöbb bolti mosópor is mosószóda alapú, amit további vegyszerekkel egészítenek ki. Ha ügyesek vagyunk, megtalálhatjuk Sodium Carbonate (nátrium-karbonát) néven az összetevők között.

 Miért zöld?

A mosószóda, népi nevén sziksó annyira természetes, hogy szikes talajon, vagy szikes tavak vizében is megtalálható. Gyártása során nem keletkezik a környezetre ártalmas melléktermék. Használat után lebomlik a vízben, így csak vizes oldatával, illetve zsírokkal képzett szappanjaival találkoznak a vizi élőlények. (A bolti mosószerek nagyobb molekulákból állnak, emiatt a vízi élőlények szervezetébe egy az egyben bekerülnek.)  A bolti mosószerekkel ellentétben a mosószóda nem tartalmaz foszfort, így nem okoz a vízi élővilágra fokozottan ártalmas vízvirágzást, eutrofizációt.

 Mire, hogyan használd?

Erős lúg, ezért kiváló zsíroldó mosáshoz, takarításhoz, mosogatáshoz.

Gépi mosáshoz: Használhatjuk mosódió mellé, de házi mosóport is készíthetünk belőle. 2 rész mosószódát egy rész mosószappan reszelékkel keverjünk el.

Ha kis lépésekben szavazunk bizalmat a mosószódának, akkor fele részben keverhetjük a szokott mosóporral. Fehér és világos ruhákhoz használhatjuk önmagában is. A színes és a sötét ruhákat enyhén fakíthatja, ezért ezekhez inkább kombináljuk mosószappannal, mosódióval, vagy hagyományos mosóporral. 2 evőkanál mosószódát vagy 2 evőkanál házi mosóport számoljunk 5 kg, közepesen szennyezett ruhához.

Áztatáshoz: különösen zsíros foltok esetén ajánlott használata, vagy más szerekkel keverve. Kevés szódabikarbónával keverve a tisztítóhatás fokozható. Erősen szennyezett világos ruhák áztatásához a szintén környezetbarát folttisztító só használatát javasoljuk. (A folttisztító sóról később külön cikkben írunk.)

Konyharuhák, törlőkendők felfrissítéséhez: 5 liter meleg vízhez adjunk 2 evőkanál mosószódát, és áztassuk benne a zsíros, elkoszolódott darabokat egy éjszakán át. Másnap kézzel öblítsük át, csavarjuk ki, majd mehet a mosógépbe. Ha azt szeretnénk, hogy szép fehérek legyenek, tehetünk a vízbe egy evőkanál folttisztító sót is.

Takarításhoz: Különösen zsíros felületekhez kiváló tisztítószer, gyakorlatilag a hideg zsíroldó környezetbarát alternatívája. A konyhában a tűzhely, mikró, csempe takarítására, a fürdőben a kerámia felületekre remek zsíroldó tisztítószer. 1 evőkanál mosószódát oldjunk fel fél liter meleg vízben, és egy szórófejes flakon segítségével fújjuk a tisztítandó felületre, hagyjuk pár percet hatni, majd nedves ruhával töröljük le.

Ha régi ráégett, rászáradt foltról van szó, keverjünk vízből és mosószódából pasztát, és tegyük a foltra pár percre, majd dörzsöljük meg, végül töröljük le.

A súroló hatást fokozhatjuk szódabikarbóna hozzáadásával. A két por keverékét száraz súrolóporként használhatjuk, sószóróból, vagy kiluggatott fedelő befőttesüvegből kiszórva a tisztítandó felületre, majd szivaccsal dörzsöljük át.

Mosogatáshoz: Makacs zsíros szennyeződések eltávolításához, zsíros sütőedények előáztatásához remek. Akár régi edények „megfiatalításához” is használhatjuk a szegélyekben, fogantyúnál megülő zsír eltávolítására. Ehhez egy kisebb lavórba tegyünk 1 evőkanál mosószódát, öntsük fel meleg vízzel, hogy a régi edényt ellepje, majd 20-30 perc áztatás után sikáljuk át a problémás részeket.

Ablakpucoláshoz: Nagyon koszos, zsíros ablakot a fenti általános mosószódás tisztítószerrel fújjuk be, majd meleg vizes ronggyal dörzsöljük át. Ezután jöhet az ecetes tisztítás.

 Házilag is megcsinálhatod

A mosószódát mindössze egy hidrogénatom különbözteti meg a szódabikarbónától (nátrium-hidrogén-karbonát). Tapintásra ez utóbbi kicsivel durvább, rücskösebb állagú.

Ha sürgősen szükségünk van mosószódára, házilag süthetünk magunknak egy adagot: 220 Celsius-fokra melegíts fel a sütőt, a szódabikarbónát szórd egy tepsibe, és rázogasd meg kicsit, hogy a porréteg egyenletes legyen. Süsd 1 órán keresztül, közben néha rázd meg, hogy egyenletesen érje a hő. Egy óra után vedd ki és hűtsd le.

 Mire ügyeljünk?

Kézi mosáshoz kevésbé ajánlott, mivel zsíroldó tulajdonsága miatt száríthatja a bőrt. Kézi mosáshoz használjunk inkább kíméletesebb mosódió főzetet, vagy valamilyen öko mosógélt. Ugyancsak ez érvényes a természetes, finommosást igénylő anyagokra, a selyemre és a gyapjúra. Ezekhez soha ne használjunk mosószódát, mivel a lúgos közeg nem tesz jót nekik. Mosódió főzettel, vagy samponnal mossuk.

Alumínium felületeket korrodálhat – bár én még nem tapasztaltam ilyet, de a szakirodalom szerint jobb vigyázni.

A mosószóda remekül megköti a vizet – a levegőből is, ettől összeállhat. Ha nagyobb kiszerelést tartunk otthon, azt érdemes szárazabb helyiségben tárolnunk, és csak egy kis mennyiséget a gyakran párás fürdőben vagy konyhában – például egy jól záródó csatosüvegbe, vagy befőttesüvegbe töltve.

 Számolj!

A mosószóda akár 372 ft/kg áron megvásárolható (Zöldbolt 4 kg-os mosószóda). Ezzel szemben a bolti mosóporok ára 619-1199 ft/kg között mozog (a Tesco webshop árakkal számolva).

 Kapható-e lebomló csomagolásban?

A mosószóda a nem lebomló műanyag mellett papírcsomagolásban is kapható. Válasszuk a papírba csomagoltat, arra viszont figyeljünk, hogy száraz helyen tároljuk, vagy öntsük át üvegbe.

Tiszta Otthon Ökokör csoport jelentkezz

Ha vegyszermentesítenéd otthonodat, de egyedül nem megy, várunk egy ÖkoKörbe!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás