• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A szennyezőanyagok felerősítik egymás hatását

2010.03.25. /
Norvég vizsgálatok szerint a különféle szennyezők együttesen lényegesen erősebben károsítják az agy működését, mint külön-külön.

A kockázatbecslések során az egyes vegyületek potenciális hatását egyesével értékelik, holott a valóságban egyszerre több káros anyag kerül a szervezetbe. A vegyületek hatása lehet additív (összeadódó), szinergikus (erősítő), vagy antagonisztikus (gyengítő).

A norvég vizsgálatok során három gyakori szennyezőanyag-csoport (metilhigany, PCB-k, brómozott égésgátlók) hatását vizsgálták az agy egyik ingerületátvivő anyagára. Az anyagok kiválasztásánál szempont volt, hogy azok az agy működését feltételezhetően azonos módon befolyásolják.

A patkányok agyán végzett vizsgálatok során megállapították, hogy a szennyezőanyagok az additív hatások miatt együttesen nagyobb hatással vannak az agy működésére. A hatások pontosabb felméréséhez további vizsgálatokra van szükség.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a hatásbecslések során nem lehet figyelmen kívül hagyni a környezeti szennyezők jelenlétét, mivel ezek jelentősen befolyásolják egy-egy újonnan a szervezetbe kerülő anyag hatását.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.  

Kép [cc] joepitz

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében