• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Háztartási vegyi anyagok

2006.08.17. /
A különféle tisztítószerek közös jellemzője, hogy irritálják a bőrt, a szemet, és veszélyesek az egészségre. E termékekhez olykor illatosító anyagokat adagolnak, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelentenek.

Általános javaslatok:

Folytatjuk a Levegő Munkacsoport Hétköznapi mérgeink című kiadványának fejezetről-fejezetre való közlését, amelynek elkészítéséhez a Tudatos Vásárlók Egyesülete is hozzájárult. A kiadvány teljes egészében a Levegő Munkacsoport weboldaláról tölthető le. Amikor tisztítószert vagy festéket, lakkot választunk, részesítsük előnyben a víz alapúakat az oldószer alapúakkal szemben, illetve szerves anyagok használata esetén növényi eredetűt vegyünk kőolajszármazékok helyett. Ez utóbbiak az ipari tisztítás ellenére tartalmaznak szennyező anyagokat, és általában jóval lassabban bomlanak le, mint a növényi származékok. Az ásványi savak helyett, mint amilyen a sósav, használjunk természetes savakat: ecetet, citromot.

A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes edénytisztító szerek erős savakat illetve lúgokat (nátrium- illetve kálium-hidroxid) is tartalmaznak a kórokozók elpusztítása érdekében. Ezek a szerek azon túl, hogy szennyezik a környezetet, az egészségünknek se használnak. Az egyes ilyen szerekben található benzol például rákkeltő.

Edénytisztításra tökéletesen alkalmas az ecet vagy a citrom, súrolásra konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát ajánlunk.

Kipróbálhatjuk a mikroszálas tisztítókendőket (a legtöbb drogériában már kaphatóak), amelyekhez sokkal kisebb mennyiségben, vagy egyáltalán nem szükséges tisztítószereket használni.

 

A háztartási vegyi anyagokkal foglalkozott a Tudatos Vásárló magazin 7. száma is. A régebbi magazin számokkal együtt ez is megtalálható és elolvasható a http://www.tudatosvasarlo.hu/magazin oldalon.


 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében