• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Fogamzásgátlók a textíliákban

2009.02.26. /
Nemzetközi kutatások szerint az élelmiszercsomagoló anyagokban, konyhai eszközökben, textíliákban és kozmetikumokban is használt perfluorozott vegyületek megnehezíthetik a megtermékenyülést.

Bár a fejlődési rendellenességek kiváltásával is kapcsolatba hozható vegyületek felhasználását egyre szigorúbban korlátozzák, lassú lebomlásuk miatt még évtizedekig jelen lesznek környezetünkben, sőt szervezetünkben is. Dán vizsgálatok szerint azok a nők, akiknek szervezetében magasabb perfluoroktánsav (PFOA), valamint perfluoroktánszulfonát (PFOS) koncentrációt mértek, nehezebben estek teherbe.

A Human Reproduction című lap legújabb számában publikált felmérés során összesen 1240 nő vérmintáját elemezték, és kérdeztek meg arról, hogy mennyi ideig tartott, hogy teherbe essen. A vérminták PFOA, illetve PFOS tartalma - más vegyi szennyezőkhöz hasonlóan - viszonylag változatos volt (6,4-106,7 ng/ml, illetve 1-41,5 ng/ml között volt). A vér szennyezettsége alapján négy csoportba osztott nők közül a legszennyezettebb három csoport tagjainak átlagosan 60-154%-kal hosszabb időre volt szükség a teherbe esésre, mint a legkevesebb mérgező anyagot tartalmazó csoport tagjainak.

A vegyületek hatásmechanizmusa még nem ismert, de a kutatók szerint feltehetően a női nemi hormonális rendszer működésének befolyásolásával fejti ki hatását. Állatkísérletek alapján a vegyületcsoport károsítja a májat, az immun- és a nemi szervrendszert.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2009. februári számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. További hírek és információk: www.vegyireakcio.hu.

Kép [cc] Leo Reynold

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében