fbpx

| Lugosi Beáta

5 nagyszerű blog városi kertészkedésről

Körülnéztünk a kertészkedős, balkonparadicsomos blogok háza táján. Ezeket jó szívvel ajánljuk.

Elvárosiasodott világunkban – ahol a népesség több mint fele urbánus „lélek” – egyre sűrűbben bukkannak fel olyan kezdeményezések, amelyek a kertet igyekeznek visszacsempészni sűrűn bebetonozott életterünkbe.

Van, aki a növényekkel való törődésben találja meg az üdítő életérzést; olyan is akad, aki a nagy rendszereknek hátat fordítva önellátásra törekszik; vagy aki a közösségben munkálkodás, az összetartozás élményét újraélve szeretne vegyszerezett tömegáru helyett friss zöldséghez, gyümölcshöz jutni.

Így vagy úgy, mind többen fordulnak a kertészkedés örömteli foglalatossága felé. Közülük sokan blogokban is megosztják élményeiket, tapasztalataikat. Az internetes naplókból ötletet, lendületet meríthet az is, aki közéjük tartozik, és az is, aki – egyelőre még – nem.

 

Veteményes a balkonon…

kertaharmadikon.blog.hu

Az egyik színes, fiatalos blogot Doróka írja, aki idén tavasszal 3. emeleti teraszán indította be balkonveteményesét. Az elszánt városi kertész célja, hogy stílusos, pihenésre szolgáló erkélyén zöldséget, gyümölcsöt is termeljen saját fogyasztásra.

Lila, türkiz, citromsárga és almazöld színű cserepei és locsolókannái magával ragadják az embert, de a rendszeresen lejegyzett és hangulatos fotókkal dokumentált kertészkedési élmények, tapasztalatok, és a világhálón szemezgetett érdekes ötletei már a facebookon is lelkes rajongótábort hoztak össze.

 

… közösségi kert a város szívében

grundkert.blog.hu

Amikor az ember nagy változások felé húz, munkál benne a tenni akarás és közösségben gondolkodik, akkor valami nagyobbra hivatott. Ilyen emberek lehetnek azok is, akik egy nap közösségi kert művelésébe fogtak Budapest szívében. Egy csapat elszánt fiatal fogta magát, s veteményest alakított ki a Corvin-sétány végén, hogy zöldséget, gyümölcsöt termeljenek saját asztalukra.

A nagyjából heti rendszerességgel frissülő blog a – hol könnyű, hol verejtékes, de legtöbbször derűs – közös munka lépéseit, a személyes élményeket osztja meg a világgal, kedvcsináló kisfilmekkel megspékelve. A közösséget építő erő ragyogó példája.

 

Konyhakert? Természetesen!

 

Amatőr kertészek. Nos, ők azok, akiket a lelkesedés visz előre, akiket valami megállíthatatlanul húz a veteményesbe, akik képesek hajnalban kelni, hogy a nyári kert neszét és illatát magukba szívják, és akik a palánták közt forgolódva eltávolodnak a hétköznapok nyűgeitől. Ilyesfélék az „amatőr kerti naplók” szerzői is, blogírók, akik elénk tárják élményeiket, megosztják tudásukat.

 

gizgazok.blogspot.com

Gyümölcsökről, zöldségekről, ültetésről, gondozásról. Egy blog személyes élményekkel és hasznos tudnivalókkal, közérthető stílusban, a természetes módszerekkel művelt veteményesek híveinek: vegyszermentesség, komposztálás, régi növényfajták, vadzöldségek és -gyümölcsök.

 

ilkertje.blogspot.com

Régi idők praktikái a konyhakertben. Saját tapasztalatok; átlátható, tematikus felbontásban megírt tudnivalók, tanácsok, táblázatok vetésforgóról, növénytársításról, gyógynövény-levekről.

 

elefantakiskertben.blog.hu

Egy városi jogász próbálkozásai a biokertben, majd a konyhában. „Avagy hogyan jut valaki könyvekből szerzett tudással a kiskertből a villáig.” Tapasztalatok – sikerek, kudarcok – és kipróbált ötletek a vegyszermentes házi növénytermesztéshez. Kezdők számára is hasznos leírásokkal.

 

Van még kedvenc blogod a témában? Írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre, vagy alul  a kommentbe!

 

Kép [cc]: elefantakiskertben.blog.hu

A cikk megjelenése a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/2101-3/2011 jelű Zöld forrás pályázat keretében történt.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás