E 501 - Kálium-karbonátok

Egyéb elnevezések

hamuzsír

 

Leírás

A kálium-karbonátok közé a kálium-karbonát (hamuzsír, E 501 i) és a kálium-hidrogén-karbonát (E 501 ii) tartozik. A kálium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat. Segítik a péksütemények barnulását is. A kálium-karbonát jellemzően a mézeskalácsok sütőszere.

A kálium-karbonátokat ezenkívül konyhasó-helyettesítőként, valamint a fehérjék és a kakaó feltárására is használják.

Előállítás

A kálium-karbonátokat kémiai úton szén-dioxidból (E 290) és kálilúgból állítják elő.

Használat

A kálium-karbonátok az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Sütőporok
• Csokoládé- és kakaókészítmények
• Kakaó- és kávéhelyettesítő termékek

Biztonság

A kálium-karbonátok veszélytelennek számítanak.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében