E 500 - Nátrium-karbonátok

Leírás

A nátrium-karbonátokhoz a következők tartoznak:
• Szóda (nátrium-karbonát, dinátrium-karbonát) E 500 i),
• Szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát, nátrium-hidrogén-karbonát) E 500 ii) és
• Nátrium-szeszkvikarbonát (E 500 iii), amely a szóda és a szódabikarbóna keveréke.

Míg a szódát az ivóvíz savtartalmának szabályozására valamint a kakaó és a tejfehérje feltárására használják, a szódabikarbónát elsősorban sütőporokban alkalmazzák. A nátrium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat.

Előállítás

A nátrium-karbonátot konyhasó-oldatba vezetett ammónia és szén-dioxid kémiai reakciója útján állítják elő. Ez a vegyület ezen kívül előfordul az amerikai és afrikai szódás tavakban is.

Használat

A nátrium-karbonátok az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Többek között a következő termékekben használják:
• Sütőporok
• Csokoládé- és kakaókészítmények
• Vajkészítmények
• Ivóvíz

Biztonság

A nátriumkarbonátok veszélytelennek számítanak.

Közvetlen kapcsolat bőr- és szemirritációt okozhat.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében