fbpx

E 500 – Nátrium-karbonátok

Leírás

A nátrium-karbonátokhoz a következők tartoznak:
• Szóda (nátrium-karbonát, dinátrium-karbonát) E 500 i),
• Szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát, nátrium-hidrogén-karbonát) E 500 ii) és
• Nátrium-szeszkvikarbonát (E 500 iii), amely a szóda és a szódabikarbóna keveréke.

Míg a szódát az ivóvíz savtartalmának szabályozására valamint a kakaó és a tejfehérje feltárására használják, a szódabikarbónát elsősorban sütőporokban alkalmazzák. A nátrium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat.

Előállítás

A nátrium-karbonátot konyhasó-oldatba vezetett ammónia és szén-dioxid kémiai reakciója útján állítják elő. Ez a vegyület ezen kívül előfordul az amerikai és afrikai szódás tavakban is.

Használat

A nátrium-karbonátok az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Többek között a következő termékekben használják:
• Sütőporok
• Csokoládé- és kakaókészítmények
• Vajkészítmények
• Ivóvíz

Biztonság

A nátriumkarbonátok veszélytelennek számítanak.

Közvetlen kapcsolat bőr- és szemirritációt okozhat.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás