E 501 – Kálium-karbonátok
Egyéb elnevezések
hamuzsír
Leírás
A kálium-karbonátok közé a kálium-karbonát (hamuzsír, E 501 i) és a kálium-hidrogén-karbonát (E 501 ii) tartozik. A kálium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat. Segítik a péksütemények barnulását is. A kálium-karbonát jellemzően a mézeskalácsok sütőszere.
A kálium-karbonátokat ezenkívül konyhasó-helyettesítőként, valamint a fehérjék és a kakaó feltárására is használják.
Előállítás
A kálium-karbonátokat kémiai úton szén-dioxidból (E 290) és kálilúgból állítják elő.
Használat
A kálium-karbonátok az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Sütőporok
• Csokoládé- és kakaókészítmények
• Kakaó- és kávéhelyettesítő termékek
Biztonság
A kálium-karbonátok veszélytelennek számítanak.