E 472 e - Zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei

Egyéb elnevezések

diacetil-borkősav-gliceridek

 

Leírás

A molekula zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) acetilezett borkősavval történő észterezésével keletkezik.

'Olaj a vízben' emulzió képzésére alkalmas. Mivel ez az észtervegyület fehérjékkel, elsősorban a búzafehérjével erős kölcsönhatásba lép, elsősorban a péksütemények előállításában játszik fontos szerepet. Metéltekben és más tésztafélékben segítségével jobb állomány érhető el. Az élelmiszerekben a mono- és digliceridek diacetil-borkősavészterei gyorsan lebomlanak.

Előállítás

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavésztereit ecetsav(anhidrit) jelenletében a mono- és digliceridek borkősavval (E 334) történő észterezésével nyerik. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 472 e többek között a következő termékekben található meg:
• Kenyér és tészták
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Desszertek
• Margarinok

Biztonság

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei veszélytelennek számítanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

50 mg/kg

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében