E 472 e – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei
Egyéb elnevezések
diacetil-borkősav-gliceridek
Leírás
A molekula zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) acetilezett borkősavval történő észterezésével keletkezik.
'Olaj a vízben' emulzió képzésére alkalmas. Mivel ez az észtervegyület fehérjékkel, elsősorban a búzafehérjével erős kölcsönhatásba lép, elsősorban a péksütemények előállításában játszik fontos szerepet. Metéltekben és más tésztafélékben segítségével jobb állomány érhető el. Az élelmiszerekben a mono- és digliceridek diacetil-borkősavészterei gyorsan lebomlanak.
Előállítás
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavésztereit ecetsav(anhidrit) jelenletében a mono- és digliceridek borkősavval (E 334) történő észterezésével nyerik. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 472 e többek között a következő termékekben található meg:
• Kenyér és tészták
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Desszertek
• Margarinok
Biztonság
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei veszélytelennek számítanak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
50 mg/kg