E 472 b - Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei

Egyéb elnevezések

laktogliceridek

 

Leírás

A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) tejsavval történő észterezésével keletkezik.

Gyenge emulgáló hatással rendelkezik. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa, és befolyásolja a pórusképződést és a péksütemények térfogatát. Mivel molekulája nem túlságosan stabil, általában már az élelmiszerekben monogliceridekre és tejsavra bomlik.

Előállítás

A mono- és digliceridek tejsavészterét a természetes zsírok, illetve a belőlük kivont mono- és digliceridek tejsavval történő észterezésével állítják elő. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és a hasonló élelmiszerek kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 472 b egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Kenyér
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Süteményporok
• Habos desszertek
• Fagylalt

Biztonság

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében