E 380 - Triammónium-citrát

Egyéb elnevezések

citromsavsó, ammónium-citrát

 

Leírás


A triammónium-citrátok a citromsav (E 330) sói, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsav-ciklus) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az ammónium-citrátokat a pektin zselésedésének szebályozására használják.

Előállítás

A triammónium-citrátokat citromsavból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges.

Használat

A triammónium-citrátok az élelmiszerekben általánosan engedélyezettek. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.

A triammónium-citrátok használata mennyiségi korlátozás nélkül többek között az alábbi élelmiszereknél engedélyezett:
Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
Sűrített tej és tejpor
Előrecsomagolt, szeletelt zöldség és gyümölcs, hámozott burgonya
Gyümölcs- és zöldségkonzervek
Édességek és desszertek
Hústermékek
Zselésítő cukor

Az ammónium-citrátokat enzimkészítményekben, valamint a gyógyszer- és kozmetikaiparban is felhasználják.

Biztonság

Az ammónium-citrátok veszélytelennek számítanak. A szervezetben teljes mértékben hasznosulnak.

A citromsav ipari előállítási módszere miatt a citrátok a penészgomba-allergiában szenvedő emberekben allergiás reakciókat válthatnak ki.

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében