E 101 - Riboflavin

Egyéb elnevezések

lactoflavin, B2 vitamin

 

Leírás

A riboflavin a B2 vitamin kémiai elnevezése. Fontos szerepet tölt be a sejtek szénhidrátból, zsírokból, fehérjékből történő energianyerésében. A B2 vitamin védi az idegpályákat és a bőrt is.

A riboflavin elsősorban a tejben és a tejkészítményekben, a húsban, a tojásban és az élesztőben található meg. Szintén jó riboflavin-forrást jelentenek a zöld zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér. Élelmiszeradalékként sárga színe miatt használják.

Előállítás

Riboflavint természetes forrásból, például tejsavóból vagy élesztőből lehet kivonni. Az iparban azonban főként többlépcsős kémiai-szintetikus úton D-ribózból, alloxánból és 3,4-dimetilanilinből állítják elő. Az utóbbi időben növekedett a genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége.

Használat

A riboflavin minden olyan élelmiszerben, amelyhez adalékanyag felhasználása megengedett, mennyiségi korlátozás nélkül használható (quantum satis).

Többek közt az alábbi élelmiszereknél alkalmazzák:
• Krémek, fagylalt, deszert, édesség
• Majonéz, tésztafélék
• Aromás alkoholmentes és bortartalmú italok (max. 100 mg/l)

 

Számos élelmiszert, köztük italokat és édességeket azért dúsítanak riboflavinnal, hogy vitamintartalmukat növeljék. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert B2-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 0,21 mg B2-vitamint tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag” jelölés alkalmazható rá. Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson fel lehet tüntetni.  Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor riboflavinként kell jelölni az összetevők között. 

Biztonság

A riboflavin veszélytelennek számít. Vízoldható, a vese kiválasztja.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.5 mg/kg Csoport ADI a riboflavinra és a riboflavin-5’-foszfátra

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében