E 101a - Riboflavin-5’-foszfát

Leírás

A riboflavin-5’-foszfát a riboflavin E 101 származéka. Az E 101-nél sokkal jobban oldódik vízben, ezért jobban használható.

Előállítás

A riboflavin-5’-foszfát előállítása riboflavin és foszforsav reakciójával történik, majd kémiai módosítás eredményeképp nátriumsóvá alakul. 

Az utóbbi időben növekedett a kiindulási anyagként szereplő genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége.

Használat

Riboflavin-5’-foszfát valamennyi olyan élelmiszerhez, amelyekhez adalékanyag felhasználása megengedett, mennyiségi korlátozás nélkül használható (quantum satis).

Többek között a következő élelmiszereknél alkalmazzák:
• Krémek, fagylalt, deszert, édesség
• Majonéz, tésztafélék
• Aromás alkoholmentes és bortartalmú italok (max. 100 mg/kg)

Jó oldhatósága miatt gyakran használják B2 vitamin dúsításra. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert B2-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 0,21 mg B2-vitamint tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag” jelölés alkalmazható rá. Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor riboflavin-5’-foszfát ként kell jelölni az összetevők között. 

A riboflavin-5’-foszfát ezenkívül gyógyszerek és kozmetikumok színezésére is használható.   

Biztonság

A riboflavin-5’-foszfát veszélytelennek számít.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.5 mg/kg Csoport ADI a riboflavinra és a riboflavin-5’-foszfátra

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében