• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Világszabadalom Borsodból : napelemes tetőcserép

2010.11.08. /

Tóth Miklóssal, feltalálóval és üzletemberrel, a napelemes tetőcseréprendszer megalkotójával beszélgettünk.

A Miskolchoz közeli Harsány lehet hamarosan a megújuló energiaipar egyik hazai fellegvára. Itt épül a napelemes rendszerek legújabb generációjának első gyártóüzeme. Tóth Miklós világszabadalma, a tetőcserépbe integrált napelem könnyebben telepíthető, esztétikusabb és hatékonyabb a korábbi technológiával készült napelemnél. Az elektromos rendszerek kivitelezésével és fejlesztésével foglalkozó feltaláló a gyártás során a helyi munkaerőre számít, és nem tart attól, hogy ötletéből más fog meggazdagodni.

 

Hogyan jött az ihlet? Ült egy szép nyári napon a háza előtt, majd egyszer csak megcsúszott és elindult lefelé egy tetőcserép?

Tapasztalhattam, hogy egyre több emberben merült fel, miként oldható meg egy már kész családi ház napelemmel való áramellátása úgy, hogy nem hagyományos, nagy táblás – és szerintem nem túl szép – elemeket szerelünk fel, hanem egy praktikusabb, bővíthetőbb, egyszerűbb és esztétikusabb rendszert hozunk létre. Szerettünk volna egy mindenki számára elérhető megoldást találni. Elkezdtem törni a fejem, és egyszer csak magam előtt láttam a cserépbe oltott napcellát. Ebből lett a TMT Napelemes Tetőcserép Rendszer.

 

Miként működik a rendszer?

A háztetőn levő cserepet egyszerűen levesszük, és a helyére rakjuk a napelemes tetőcserepeket. Ezek a forgalomban lévő összes hagyományos cseréprendszerrel összekapcsolhatóak. Méretre, alakra, színre ugyanolyanok, mint a többi, így jól beilleszthetőek bármilyen tetőzetbe, még műemléki környezetbe is. A napelemes cserepek egymáshoz kapcsolódva állnak össze rendszerré, így bárki adott anyagi helyzetétől függően vehet először csak egy-kettő, majd idővel tetszőleges számú cserepet. Egy hűtő működtetéséhez például nyolc cserép szükséges, ami pár tízezer forint kiadást jelent.

 

A cserepeken kívül mit kell még megvennünk a rendszerhez? Huszonnégy órán át működtethető?

Szükségünk van még egy úgynevezett hálózati szinuszos inverterre, amely a megtermelt egyenáramból váltakozó feszültséget hoz létre, ezzel a házban már meglévő elektromos hálózatot használni tudjuk. Erre tudjuk kapcsolni a napelemes rendszert, ezért nem kell újat kiépíteni. A nappal megtermelt energia azonnal használható a hálózatban, de megvásárolható egy külső, illetve cserépbe integrált akkumulátor is, amelynek segítségével a napközben termelt áramot a rendszer tárolja, majd éjszaka leadja. Ennek finomításán még dolgozunk.

 

Egy átlagos családi ház ellátásához mekkora beruházásra van szükség, és ez mennyi idő alatt térül meg? Mi az előnye a táblás megoldáshoz képest?

Úgy száz-háromszáz cseréppel érdemes számolni, ami mintegy másfél millió forintos beruházást jelent – ezért már egy megbízható, jó rendszert tudunk kiépíteni. A jelenlegi piaci árakkal számolva a napelemes tetőcserép hat-nyolc év alatt térül meg, ami négy-öt évvel kevesebb, mint a sík rendszerű napelemeknél, de ha pályázik a tetőtulajdonos a megtérülési idő a felére is rövidülhet. A cserepek kialakítása miatt voltaképp egész nap, nyáron például reggel héttől este hatig termelhető áram. Üzemeltetni is könnyebb, mint a hagyományos rendszert, mivel ha ott egy elem meghibásodik, akkor az egész táblát ki kell cserélni, a tetőcserepek viszont adott esetben darabonként cserélhetőek. Rendszerünk jobban beleilleszthető bármilyen épített környezetbe, kevésbé hangsúlyos látványelem, mint a tetősíkból kiemelkedő táblák, és jóval könnyebb is azoknál.

 

Mekkora kapacitásig növelhető a rendszer, el lehet látni vele nagyobb épületeket?

Voltaképpen bármekkora épületet képes ellátni, csak megfelelő mennyiségű cserép kell hozzá. Társasházakat vagy műemlék jellegű kastélyokat, épületeket is ki tud szolgálni elektromos energiával.

 

Egy évvel ezelőtt, a szabadalmi bejegyzéskor lázasan dolgozott egy nagyobb, évi egymillió cserepet előállító üzem létrehozásán. Hogy halad a bővítés?

Még nincs kész, mert nehézkes a tőke bevonása és a különböző engedélyeztetési folyamatok végigjárása. Noha maga a termék mindenkinek nagyon tetszik, és sok pénzügyi ígéret hangzott el, de a tárgyalások, befektetések lassan valósultak meg. Azért haladunk.

 

Milyenek a visszajelzések, kik lesznek a vásárlók?

Rengeteg a pozitív visszajelzés, és világszerte számos cég jelentkezett már a forgalmazásra, várják a nagyüzemi termelés beindítást itthon és külföldön is. Most kezdjük a sorozatgyártást, de már látszik, hogy kicsi lesz az üzem, ezért fontos, hogy mielőbb megtörténjen a bővítés. Ehhez pályázati támogatásokat is igénybe veszünk.

 

Számol azzal, hogy a találmányra egyszer csak lecsap egy nagy cég, és fel akarja vásárolni az üzemet?

Ettől nem igazán félek, noha már jöttek megkeresések. Most mással vagyunk elfoglalva, így emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim.

 

Ha beindul a nagyüzemi termelés, akkor a település fontos munkáltatójává válik?

Mindenképpen itt fogunk termelni, helyi és a borsodi régióban élő munkaerőt szeretnénk alkalmazni. A telket egyébként a harsányi önkormányzat ajánlotta fel jelképes összegért.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 19. számában.

Hozzászólások

Rózsa János / 2013. január 2. 11.16

Tisztelt Iványi Úr!

Az ön hozzászólása minden csak nem érdeklődés a találmánnyal kapcsolatban. Sajnos ön egy a politikával foglalkozó ember akit nem a találmányban rejlő lehetőség érdekel. Mint általában az ilyen emberek általánosságokba szól hozzá és nélkülözi a konkrétumokat.
Foglalkozzon a politikával és remélem az majd kielégíti az ön vágyait.

Iványi Sándor / 2011. július 7. 10.07

Én is villanyszerelő vagyok, most készülök elvégezni a Solar mérnöki tanfolyamot Bp-en. Kíváncsi vagyok hogy a cserepek beválnak-e a gyakorlatban, nekem már lenne megrendelőm is, de a gyár még mindig nem üzemel, még azt sem tudják milyen formában fogják árulni. Felmerült a franchise rendszer, de elvetették, most gondolkoznak rajta.
A magyar elektromos autó feltalálója is a németekben talált korrekt üzleti partnerre, és Rubik is Angliába vitte ki a kockát.
Büszke lehet magára Orbán, és az összes elődje!
A magyarok tehetségükkel, és szorgalmukkal a leggazdagabb nemzet lehetne, ha nem ilyen semmirekellő kormányai lettek volna, és nem taszították volna szándékosan örök adósságba e nemzetet. Bízom bene, hogy a rendszer-és hatalomváltás után mind börtönbe fog jutni.

saxago / 2011. március 26. 08.10

SITYUval ertek egyet, nem kaviarral, csak mire vegigolvastam a hozzaszolasat megtelt a memóriakártyám. www.szolaram.hu

saxago / 2011. március 26. 07.41

Egyet értek Kaviarral. A legnagyobb problema a szabadon hagyott csatlakozó. Aki szerelt mar napelemeket, vagy komolyan foglalkozik ilyen rendszerek tervezesevel, az tudja, hogy a legfontosabb a lehető legkisebb veszteseg elerese. Tudjuk, h minden csatlakozasi pont veszteseggel jar, foleg, ha ezek a csatlakozasok elmozdulhatnak. A napemels tmt cserep, tekintettel arra, h allitolag könnyebb is az eredetinel, biztos hogy mozog a helyen az evek alatt. A csatlakozasokról lekopik az ezüst réteg, feltéve, h van rajta, es a vörösréz oxidálódni fog, majd egy idö utan nem vezet, vagy csak nagyon rossz hdstasfokkal. A kerdes, h mennyi a garancia, es hogy vajon ez a hiba mikor jön elő. A köv problèma a rendszerrel, hogy a nyari forrosag nagyon felmelegíti a cserepeket, az eltektromos vezetőknek ilyenkor megnő az ellenallasa, ez feszultsegveszteseggel jar, ezzel egyutt a teljesitmeny is csokken. Aki tervezett mar napelemes rendszert, az tudja mirol beszelek, hiszen ezekkel nekunk is kell kalkulalnunk. A hagyomanyos napelemes rendszereket ált. tetősiktól kicsit kiemelkedve rögzitjük, nemcsak a könnyebb felszereles miatt, hanem azert is mert a meleg levegõ eltavozhat, a szel is fujhatja, hűtheti alulról. Ez nagyon fontos dolog a napelemeknel, hiszen a legtobbet nyaron sut a nap. A csatlakozasokra visszaterve: a hagyomanyos napelemeken viz es UV-alló gumitömítéses csatlakozok vannak, azert, hogy időjaras állók legyenek. Ezt a cserepes megoldason nem tapasztaltam. A napelemek időtallok, ha egyszer beüzeemeltük, nem megy tönkre. Kerlek jelezzetek, ha gar. utan tönkrement napelemetek van. Több eves tapasztalattal rendelkezem, de eddig csak szerelesi hibabol adodò "nem-műkődést" lattam. Annak a tetőfedőnek, vill. szerőnek, aki ezt a cserepes megoldast telepiteni fogja, sok sikert es tütelmet kívanok. +43 699 150 44 090 vagy +36 70 36 66 136 és www.szolaram.hu vagy www.microsolar.at

Julia / 2011. február 3. 18.26

Már alig várom a fejleményeket,amint lehetőségem lenne rá azonnal belevágnék, mert a mai energia használat mellett túlságosan kimerítjük földünket, így az emberiség élete függ tőle. A Döntés a mi kezünkben van. Oda kellene figyelnünk a már meglévő erők hasznosítására .Szeretném ha minél előbb SIKERREL JÁRNA ez a találmány.Sok-sok szerencsét kívánok
a munkálatokhoz.

sityu / 2010. november 9. 00.46

Az ötlet tényleg zseniális(nak tűnik); csak sajnos az is tény, hogy minden valószínűség szerint nem a cikkben említett honfitársunk fejéből pattant ki elsőként.
Komolyan ugyan nem kutattam utána, de valószínűsítem, hogy a világszabadalma sem magára a napelemes cserépre vonatkozik, hanem csak az alkalmazott késes érintkező-megoldásra; amivel a cserepek egymáshoz csatlakoznak elektromosan. (a fentieket abból gondolom, hogy napelemes cserepeket már egy évvel ezelőtt is a világ számos pontján gyártottak viszonylag komoly gyártók; lásd: http://www.delicious.com/sityu/napelemes_cser%C3%A9p )
És hát valljuk be, ez a csatlakozó tűnik a rendszer egyik legkényesebb, legproblematikusabb pontjának: nem vagyok biztos benne, hogy hosszú távon tartósan megfelelő elektromos csatlakozást biztosít két szabadon érintkező fémfelület, ami ki van téve a porhó, eső, szél hatásainak.
A cserépbe integrált akkumulátor műszaki nonszenszére túl sok szót sem érdemes vesztegetni, de azért pár szóban arról, hogy erről a témáról komoly mérnök miért nem is gondolkodna érdemben: a nappal meleg, éjjel hideg környezet nem igazán optimális egy akkumulátor számára; az áram nagyon hatákonyan szállítható vezetéken, nincs szükség a megtermelés helyén történő tárolásra; érdemi kapacitású akkumulátor jelentős súlytöbbletet jelent; a rendszerhez egyébként is szükséges egyéb berendezés (inverter), ami mellett az akkutelep is jól elhelyezhető; az akku élettartama rövidebb, mint az egyébként nem örökéletű napelemeké, tehát cseréje korábban lesz időszerű, mint a cserépé, tehát egybeépítése nem célszerű; összességében nincs olyan érv ami az egybeépítést támogatná, ellenérvet viszont számosat találni.
A konkrét megoldás műszaki problémáin túl beszédes az is, hogy a cég honlapja mit sem változott az elmúlt egy év alatt.
Összességében tudatos vásárlóként annyit javaslok: ilyen bombasztikus, világszabadalmas cikkek megjelentetése előtt célszerű egy 5 perces munkát evégezni: gúgöl transzléttel angolra fordítani a címszavakat, majd az angol címszavakkal meggúgolni a témát (jelen esetben lásd: http://lmgtfy.com/?q=Solar+roof+tiles és lássatok csodát, kiderül, hogy a 3,6 millió találatból csak 233 db az ideassolarra mutató link)

Kaviár / 2010. november 8. 23.22

Az ötlet tényleg zseniális, ilyenkor mindig azon gondolkodom, hogy miért nem nekem jutott eszembe.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében