fbpx

| Tudatos Vásárló

Vadon termő gyógynövények

Napjainkban egyre több ember próbál visszatérni a természethez, az ősi „gyökerekhez”. Ennek az útnak az egyik állomása lehet a vadon élő gyógynövények gyűjtése, feldolgozása és felhasználása.

Miért jó ez nekem?

Megfelelő növényismeret birtokában egy-egy kirándulás során is könnyedén beszerezhetőek a gyakoribb gyógynövények, így pénzt nem, csak egy kis időt és energiát kell áldoznunk rá. A népi gyógyászati módszerek megelőző és gyógyító hatása orvosilag is igazolt, mellékhatások általában nincsenek, jól kiegészíti, de súlyosabb, sürgős esetekben nem helyettesíti a szakszerű orvosi beavatkozást.

 

Hogyan is kell?

Gyógynövény adatbázis: receptek, gyűjtési, elkészítési tanácsok, betegségek

A mérgező növények – és esetlegesen gyógyhatás nélküli – rokon fajok felismerése elengedhetetlen a gyűjtéshez. Ebben nyújt segítséget a következő weboldal és könyv:

·         http://www.gyogynoveny.lapok.eu/gyogynoveny_katalogus ,

·         Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény   (Alexandra Kiadó, 2008)

Nem csak teaként fogyaszthatók, rengeteg egyéb külső és belső felhasználási módja is ismert a gyógynövényeknek. Ezen információkat az alábbi oldalakon is beszerezhetjük:

·         http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre

·         http://www.herbaria.hu/gyogynovenyek-a_gyogyteak_elkeszitese.html

·         http://gyogynovenyek.bioenergetikus.hu/#4

A könyvek tárháza is kimeríthetetlen a témában:

·         Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai  (Pallas Antikvárium Kft., 2005)

·         Iris Schmidt: Gyógynövények kézikönyve (Alexandra Kiadó, 2012)

·         Nico Vermeulen: Gyógynövények enciklopédiája (Ventus Libro Kiadó, 2005)

A megfelelően feldolgozott, ízlésesen csomagolt és „használati útmutatóval” ellátott gyógynövények hasznos és örömteli ajándékok lehetnek azok számára, akiknek nincs rá lehetőségük, hogy maguk gyűjtsék és készítsék el.

 

Tipp: A vadon élő gyógynövények begyűjtésénél a fenntarthatóság érdekében mindig tartsuk be néhány etikai alapszabályt: soha ne gyűjtsük be a teljes állományt, egynyári növényekből mindig hagyjunk magnak valót, évelőket ne tépjük ki gyökerestől (hacsak nem éppen a gyökeréért gyűjtjük), a fákat károsítani, megcsonkítani nem szabad.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás