• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Írj „hagyományos” levelet a fákról!

2010.11.19. /

Levélíró pályázatot hirdetett a Magyar Posta általános iskolás korú gyermekek számára. A felhívás témája az erdők védelme. A legjobb gyermeklevél képviseli majd Magyarországot 2011-ben a 40. alkalommal meghirdetett világversenyen.

A világ postáit tömörítő Egyetemes Postaegyesület (UPU) 40. alkalommal hirdette meg nemzetközi gyermek és ifjúsági levélíró pályázatát.  A téma ebben az évben: „Képzeld el, hogy fa vagy egy erdőben. Írj egy levelet valakinek és ebben magyarázd el, miért fontos az erdők védelme.” A témaválasztás aktualitását az adta, hogy 2011-ben ünnepli a világ a Fák Nemzetközi Évét. Ebből az alkalomból az ENSZ felhívást intéz a kormányokhoz, az ENSZ szervezeteihez, valamint más nem kormányzati, privát és egyéb szervezetekhez, hogy tegyenek erőfeszítéseket az erdővédelem tudatosítására a fenntartható fejlődés érdekében.

A pályázatokat kézzel – lehetőleg tollal – kell megírni. A pályamű a klasszikus levél tartalmi és formai szabályainak meg kell feleljen, azaz tartalmaznia kell a feladó és a címzett adatait, megszólítást és elköszönést, valamint a levélírójának aláírását. A levél terjedelmét tekintve korcsoportonként változó: az 1-2-3. osztályosoknál minimum 100 szó, a 4-5-6. osztályosoknál minimum 150 szó, a 7-8. osztályosoknál minimum 200 szó. A nemzetközi pályázati feltételek szerint a terjedelemnek 500 és 1000 szó között kell lennie. Részvételi feltétel továbbá a pályázati adatlap csatolása – mely letölthető a www.posta.hu honlapról.

A pályázatokat 2011. január 30-ig kell megküldeni a Magyar Posta Kommunikációs osztály Budapest 1972 címre.

Ebben az évben nem csak a levelek tartalmát, hanem az illusztrációját is értékeli „levélszépségverseny” keretében a – Csukás István meseíró által vezetett – zsűri.

További információ a pályázatról itt >>>

 

Kép [cc] amy  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében