• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mire figyeljünk a radiátorcserénél?

2010.07.21. /

A nyár a lakásfelújítások, így többek között a régi, elavult radiátorok cseréjének időszaka. Bár a piacon a fűtőtestek széles skálájából válogathatunk, nem mindegy, hogy milyen készülékre cseréljük meglévő berendezéseinket.

Nem mindegy, milyen anyagú és mekkora hőteljesítményű új fűtőtestet választunk. Ha például a lakás eredetileg alumínium radiátorral van felszerelve, nem szerencsés, ha helyükre acél alapanyagú lemezradiátorokat szerelünk fel. A két különböző anyagú radiátor között ugyanis a víz közvetítésével elektrolízis, belső korrózió jön létre, és általában a több radiátor „megeszi” a másik típust, azaz az új radiátor kilyukad.

Az Öko-plusz programon belül radiátorok cseréjére is pályázhatnak a társasházi közösségek, ebben az esetben a fűtéskorszerűsítés során, a fűtéskorszerűsítési munkálatokkal egy időben a radiátorokat is kicserélik a kivitelezők.

A fővárosi távhőszolgáltató tapasztalatai szerint erre a jelenségre egyes szerelők nem hívják fel a fogyasztó figyelmét, sőt a fenti hibát fokozzák, hogy az új fűtőtestet vörösrézcsővel kötik, növelve ezzel a hibák lehetőségét.

A Főtáv azt tanácsolja a fűtőtestcserére készülő fogyasztóknak, hogy azt jelezzék a közös képviselőnek. Bár a fűtőtest általában a fogyasztó tulajdona, ugyanakkor része az osztatlan tulajdonnak (a fűtési rendszernek), és az abba való szakszerűtlen beavatkozás más fogyasztónál fűtési hibát, szélsőséges esetben az épület kisebb-nagyobb részében fűtési elégtelenséget okozhat.

Ha pedig valaki a meglévőnél nagyobb hőteljesítményű radiátort vásárol, az egyértelműen a szomszédok rovására vesz ki több „meleget” a közösből.

 

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] frippy  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében