fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

A Közösségi Mezőgazdálkodás Mozgalmának Európai találkozóján jártunk

Szeptemberben a TVE részt vett a Közösségi Mezőgazdálkodás Mozgalmának 3. Európai Találkozóján a csehországi Ostravában.  Az alábbiakban lelkes csapatunk képes beszámolóját olvashatjátok.

Szeptember 16. és 18. között rendezték meg, immár harmadik alkalommal a közösségi mezőgazdálkodás európai találkozóját. Hazánkat a Magosvölgy Ökológiai Gazdaság, a Dunabogdányi Tölgyes Ökofarm, a Táncoskert, a Kertvárosi Kamra valamint a TVE munkatársai és önkéntesei képviselték.

A rendezvény egyben a Légy a részese! képzéssorozat bemutatásául is szolgált. A képzést cseh, román és francia partnerekkel együtt dolgoztuk ki egy Erasmus+ program keretében, amelyről itt olvashattok bővebben.

Mit tanultunk Ostravában?

# 1 – Minden közösségi gazdaság kihívásokkal küzd…

…attól függetlenül, hogy melyik európai országban, vagy milyen formában működik. Van ahol a földhöz jutás az aktuális nehézség, van ahol már annyira fölfutott a dolog, hogy „telítődött a piac” és nehéz tagot találni, Görögországban pedig a közösségi mezőgazdálkodást mint modellt szeretnék bevonni a menekültek ellátásába. Azonban az alapvető kihívások és problémakörök univerzálisak. Így a több mint 20 országból érkező résztvevőnek egyedülálló alkalma nyílt a tapasztalatcserére.

#2Érdemes kiszabadulni a dolgos hétköznapokból

A közösségi mezőgazdálkodás elég nehéz műfaj. Kell hozzá egyfajta szenvedély és mély elköteleződés, hogy valaki belevágjon. Rengeteg munkával jár, és a dolgos hétköznapokból sokszor nehéz kiszakadni, mert mindig akad valami tennivaló, évszaktól függetlenül. Így legyen szó képzésről, találkozóról, vagy külföldi útról, néha nehezen veszik rá magukat a gazdák, hogy részt vegyenek. De megéri!  A résztvevő magyar gazdák is sok új ötlettel, inspirációval tértek haza, amit reményeink szerint a jövőben kamatoztatni is tudnak.

#3 – A magokból készült mandala gyönyörű

A rendezvény zárónapján gyönyörű mandala készült magokból. Aki tudja milyen nehéz és költséges jó minőségű bio vetőmagokhoz jutni, annak talán még szemet gyönyörködtetőbb volt a látvány.

#4 – Van, ahol szolidáris alapon működik a közösségi gazdaság

Németországban és Ausztriában számos helyen működtetik szolidáris alapon a közösségi gazdaságokat. A gazda elkészíti az éves költségvetést, majd a tagok “összedobják”. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tagok egy papírra felírják, hogy mennyivel szeretnének ill. tudnak hozzájárulni a költségvetéshez. A felajánlásokat összeszámolják és ha nem jön össze, addig ismétlik  a kört, amíg lesz fedezet a költségekre. Így azok a tagok is részt tudnak venni a közösségben, akiket az anyagiak korlátoztak volna ebben, mert a tehetősebbek többet fizetnek a részükért.

#5 – Régi gyárépületből fantasztikus rendezvényhelyszín teremthető

Ostravában a korábbi Hlubina kőszénbánya épületeinek újjáépítésével alakították ki, a Prozov Hubina rendezvény központot, amely ma civil szervezeteknek és közösségi kezdeményezéseknek nyújt teret. Itt került megrendezésre a találkozó, a korábbi lepusztult bánya felújított részeiben.

#6 – Van olyan, ahol „kötelező” dolgozni a tagoknak

Létezik olyan közösségi gazdaság Finnországban, ahol a tagokra számítanak a munkában is – évi 14 munkaórát kell ledolgozniuk. Ha ezt nem vállalják, vagy nem teljesítik, többet fizetnek a csomagjukért. Előre meghatározzák a kollektív munkanapokat, és a tagok jelentkezhetnek. Ez segítség a munkában, hiszen így minden tag bő másfél nap munkával hozzájárul a működéshez. Azonban sokkal fontosabb hozadéka, hogy azok a tagok, akik már dolgoztak a gazdaságban jobban elköteleződnek. Máshogy néznek a zöldségekre, máshogy főznek belőlük, ha tudják hogyan termelték azokat, és erősebb a kötődésük a gazdasághoz.

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás