• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Itt az összecsukható elektromos bicaj

2014.07.03. /

Egy kaliforniai cég praktikus megoldást kínál az ingázóknak az út eleji és az út végi néhány kilométer megtételéhez. Itt az URB-E, az összecsukható elektromos bicikli.

 

A nagyvárosi tömegközlekedés szakirodalmában last mile – utolsó mérföld – problémaként ismert az a kérdés, hogy az ingázók miként jutnak el a tömegközlekedéstől a munkahelyükig.  A first mile is ugyanilyen fontos, hiszen a lakóhelytől is el kell jutni az autóbuszig, metróig vagy vasútig.

Sokan a kerékpárt használják erre a célra, de annak nagy hátránya a korlátozott szállíthatóság és a tárolhatóság. Nem mellékes az sem, hogy a kerékpárt lábbal kell hajtani, aminek megvannak ugyebár a mellékes hozadákai, főleg nagy melegben. Nem mindenki szeret izzadtan munkába érkezni.

Egy kaliforniai cég, az Egological Mobility Solutions Inc. már előrendeléseket vesz fel a szerintük optimális megoldást kínáló eszközre, a világ jelenleg legkompaktabb elektromos kerékpárjára, az URB-E-re, amit 2012-ben kezdtek tervezni. Ezen a nyáron pedig megkezdődik a sorozatgyártás is. A tervezés során a fő szempontok voltak: könnyű szerkezet, egyszerű kezelhetőség, jó manőverezhetőség, kis méret, versenyképes ár.

A kis jármű jelenleg 2 változatban létezik, a háromkerekű „commuter” a nehezebben manőverezhető helyekre és a fürgébb 2 kerekű verzió. Egy egyszerű átalakító megvásárlásával a két verzió kombinálható is. A bicikli pedig „lopásbiztos” is, hiszen annyira kicsi, hogy mindig magunkkal vihetjük. A kétkerekű  modell bevezető ára 1.799 USD lesz, de most 350 USD befizetésével előrendelhető nyár végi szállítással, amikor további 549 dollárt kell még fizetni.

Forrás: www.urb-e.com  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében