fbpx

| Perényi Zsófia

Együtt gazdálkodni a természettel: a permakultúra

A permakultúra a biogazdálkodás “kemény” vonala, amely a természetes folyamatokhoz való alkalmazkodást, azok kiaknázását tűzi ki legfőbb céljaként.

A konvencionálistól eltérő mezőgazdálkodási módok megjelenése
megerősíti azt a felismerést, hogy az eddig előnyben részesített intenzív
gazdálkodási rendszerek nem tudnak alkalmazkodni az emberiség fokozódó
igényeihez. Ésszerűtlen alkalmazásuk a Föld kizsákmányolásához, az
ökoszisztémák veszélyeztetésével rosszabb esetben ezek összeomlásához
vezet.

A biogazdálkodás természethez legközelebb álló ága a
permakultúra (permaculture), amely az ausztrál Bill Mollisontól származik. A
permakultúra atyja az 1970-es években fogalmazta meg a gazdálkodási mód
alapelveit, gyakorlati kérdéseit. A kifejezés a „permanent” és az „agriculture”
angol szavakból áll össze; az állandó mezőgazdaságra, vagyis a fenntartható,
évelő növényeket előtérbe helyező gazdálkodásra utal. Az elképzelés olyan
gondolkodásmódot tükröz, amelynek középpontjában a Földünkről és az
emberiségről való gondoskodás, valamint a népességnövekedés hatására kialakuló
problémák megoldása áll.

A permakultúrás gazdálkodás lényege az, hogy a gazda a gazdaság
minden egyes elemét – növények, állatok, épületek, táj és ember – egy közös
rendszerbe foglalja össze, a közöttük lévő kapcsolatokat tudatosan tervezi meg,
használja ki. Így maguk a természetes folyamatok léphetnek az egyébként sokszor
energiaigényes, költséges tevékenységek helyébe: például a gyümölcsösben,
zöldségesben kapirgáló tyúkok amellett, hogy összeszedik a kártevőket és a gyomok
magvakit, trágyájukkal javítják a talaj minőségét, így szükségtelenné teszik a
gazda munkáját és a vegyszerhasználatot. A gazdaságok jellemzően önellátásra
törekszenek, terményeik köre igen széles, de ezekkel leginkább csak a
termelőket felkeresve ismerkedhetünk meg.

Első könyveinek megjelenése után, az 1980-as évektől Bill
Mollison tanfolyamokon adta tovább tudását és tapasztalatait az érdeklődőknek,
akik kétéves gyakorlat után maguk is oktatókká, tervezőkké válhattak. Ennek
köszönhetően a permakultúra világszerte elterjedt, különösen sikeressé válva az
elszegényedett országokban, ahol a természetes folyamatokat kihasználó
gazdálkodás amellett, hogy kiküszöböli az éghajlati és domborzati problémákat,
csökkenti a környezetszennyezést, egészséges élelmiszert biztosít, és erősíti a
helyi közösségeket. Napjainkban Ausztráliában és az Egyesült Államokban
permakultúra intézetek, bemutató gazdaságok tucatjai foglalkoznak kutatásokkal,
tanfolyamok szervezésével.

Magyarországon a permakultúra még nem igazán terjedt el,
leginkább az ökofalvak kertjeiben találkozhatunk egy-egy megvalósult
részletével (gyümölcsös, ártéri gazdálkodás, tanfolyamok szervezése…). 2007-ben
alakult meg a Magyar Permakultúra
Szövetség
, amelynek tagjai segítik az érdeklődőket az eligazodásban, találkozókat
és tanfolyamot szerveznek, cikkeket írnak, levelezési listát vezetnek. A
mozgalom egyik hazai úttörőjének, Baji Bélának köszönhetően előreláthatólag
idén megjelenik a témával foglalkozó első magyar nyelvű könyv, amelyből
megismerhetjük a permakultúra történetét, a tervezés alapjait, valamint a
szerző saját, tápiószelei gazdaságában az utóbbi évek során felhalmozódott
tapasztalatait.

 

Kép [cc] cicadas

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás