fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

A legkisebb közösségi gazdaság Magyarországon – B10 Művek

A B10 Művek az egyik legújabb hazai közösségi gazdaság. A fiatal pár, Végh Árpád és Gyugos Mónika a budapesti nyüzsgést hátrahagyva vágott bele a biogazdálkodásba, és kezdett új életet a lovasberényi Szőlőhegy lankáin.

Hazánkban is egyre népszerűbb a közösségi mezőgazdálkodás, ma már közel 20 gazdaság működik ebben a formában.  Ez a modell személyes együttműködésre alapul a termelő és a fogyasztók között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit hosszú távú megállapodásban, szabályozott módon, közösen osztják meg. A B10 művek az egyik legújabb hazai közösségi gazdaság, alábbi cikkünkből őket ismerhetitek meg.

Lendületes kezdetek

Árpád informatikával foglalkozott, Mónika pedig molekuláris biológiával. Már egy ideje tervezgették, hogy maguk mögött hagyják a fővárost és gazdálkodni kezdenek, mikor Árpád 2015 őszén olvasott a Tudatos Vásárlók Egyesülete “Légy a részese!” képzéssorozatáról. Kissé szkeptikus volt a közösségi mezőgazdálkodással kapcsolatban, de úgy érezte hasznos ismereteket szerezhet a gazdálkodáshoz, így jelentkezett a képzésre. A képzésről Árpád már nagyon lelkesen ment haza, és újságolta Mónikának, hogy ez lehet az a modell, amit keresnek. A második képzési alkalmon Mónika vett részt és ő is meggyőződött róla, hogy a közösségi gazdálkodás ideológiája és formája testhezálló nekik. A résztvevő tapasztalt gazdák példáján keresztül látták, hogy a modell itthon is működik és életképes.

Amikor 2016 késő tavaszán e Lovasberénybe költöztek, már tudták, hogy közösségi gazdaságot szeretnének működtetni. 2016-ban még csak saját maguknak, barátaiknak és családjuknak termeltek, de 2017-ben belevágtak a közösségi gazdálkodásba.

 

Gazdaság a szőlőhegyen

A gazdaság a lovasberényi Szőlőhegyen található a falu külterületén, ahol a pár 2 hagyományosan szőlőművelésre használt ingatlant vásárolt meg. 1200 m2-en kordonos szőlőt, 2000 m2-en gyümölcsöst és 2500 m2-en konyhakertet művelnek bio irányelvek szerint.

Árpád a költözéssel feladta korábbi munkáját, és ma már a gazdálkodásnak szenteli szinte minden idejét. Mónika munkahelyet váltott és a közeli Martonvásáron dolgozik, ő is sokat dolgozik a gazdálkodásban. Árpád a zöldségtermesztés mellett méhészkedik is, több méhcsaládjuk is van, akik vegyes virágmézet termelnek.

 

A B10 Művek indulása

Az indulást hosszas tanakodás előzte meg, hiszen Árpádnak és Mónikának nem csak a közösségi gazdálkodásba kellett beletanulnia, de aránylag kevés tapasztalattal rendelkeztek a gazdálkodás terén is. Úgy érezték, ha piciben elindulnak, sokat tanulhatnak egy év alatt is, így tavaly tavasszal útjára indították a B10 Műveket 3 taggal, akik 1 nagy és 2 kis kosárra fizettek elő.

A szállítási időszak június elejétől november végéig tartott, és a tagok heti rendszerességgel vehették át a zöldségeket egy gárdonyi átadási ponton.

A zöldségek mellett fűszernövények, nyáron rengeteg szőlő, ősszel pedig egy kis dió is jutott a kosarakba.

A próbaév jól sikerült, a tagok visszajelzései pozitívak voltak, és a fiatal pár is úgy érezte, hogy mennyiségben és minőségben is tudták azt produkálni, amit szerettek volna. Rengeteget tanultak mind a gazdálkodásról, mind a közösségi gazdaságként való működésről.

Árpád és Mónika nagyon élvezi az új életet a Szőlőhegyen, ha találkozunk velük, mindig mosolygós arccal mesélnek az aktualitásokról és a tapasztalatokról. Nemrég a gazdaság egy árnyékos részére laskagombával beoltott farönköket telepítettek. Ha jól sikerül a kísérlet, a tagoknak gomba is kerül majd a kosarába.

Persze kezdő gazdaként, főleg kezdő közösségi gazdaként, több kihívással is szembe találták magukat az induló évben.  Árpád azt mesélte, hogy az egyik legnagyobb technikai nehézség az időjáráshoz való alkalmazkodás volt, hiszen minden munkafolyamatot az időjárás figyelembe vételével kellett megtervezniük. A gazdálkodásról is folyamatosan tanulnak még, internet és szakkönyvek segítségével, de a helyi idősek és a tapasztaltabb gazdák is segítségükre, vannak ha elakadnak valahol.

Közeli és távolabbi tervek

A tavalyi próbaév sikerei után idén kicsit nagyobb tagsággal terveznek, 10 családot szeretnének ellátni a májusban induló szezonban, ahol a zöldségek mellett már cseresznye, alma, körte és barack is kerül majd a kosarakba. A megnövekedett tagság több munkával is jár majd, ezért egy új munkatársat is szeretnének bevonni a termelésbe.

Hosszabb távú terveik között szerepel a régi telepítésű szőlők megújítása és kisszériás bor készítése is. A borra alapozva szeretnének nyitni egy kis bisztrót, ahol a vendégek a gazdaságban termett zöldségekből készült egyszerű fogásokat is megkóstolhatnák, miközben kortyolgatják a helyben készült italokat és élvezik a szőlőhegyi kilátást.

Ha szeretnél csatlakozni…

Ha szeretnél csatlakozni a B10 Művekhez, még van pár helyük a májusban induló szezonra. Érdeklődni a 06 20 295 7274 telefonszámon vagy az info@b10muvek.hu email címen tudsz. Illetve március 24-én személyesen is találkozhatsz Árpáddal és Mónikával Lovasberényben, a szezontervező találkozójukon, amelyről szintén a fenti elérhetőségeken érdeklődhetsz.

Fotók: B10 Művekszotyimuvek.blog.hu

  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.  A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás