fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Retkes üzemben gyártották az egészséges termékeket

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Olyan menő termékeket is gyártottak a lepukkant üzemben, mint sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra. 100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglalt le a NÉBIH. Az érintett cég: Dejó Kft. Cikkünk fogyasztóknak szóló tanácsokkal frissült.

100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai egy tolnai üzemben.

 

A NÉBIH szakemberei március elején egy diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket előállító üzemben tartottak ellenőrzést, ahol súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg.

 

A koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú egységben megdöbbentő körülmények között készültek a manapság oly kedvelt lisztek és egyéb készítmények, mint például a sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra, kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték.

 

Az élelmiszer előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsáló méreg, valamint mumifikálódott patkánytetem fogadta az ellenőröket. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették, továbbá a gyártást sem dokumentálták. Sem az alapanyagok, sem a késztermékek nem voltak nyomonkövethetőek.

 

Az eljárás során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a hatóság szakemberei, valamint elrendelték 100 tonna termék forgalmi korlátozását. A teljes tétel értéke a száz millió forintot is elérheti.

 

Az ellenőrzésen készült videó- és fényképfelvételek megtekinthetők és letölthetők a hivatal honlapjáról.

 

A hivataltól kikértük az érintett cég és termékek nevét: a Dejó Kft-ről van szó.

 

 

A Tudatos Vásárló megkereste a NÉBIH-et, és megkérdezte mit tanácsolnak a fogyasztóknak. 
Íme a válaszok: 

Mit tegyenek a fogyasztók, ha van ilyen termék a háztartátuskban? Dobják ki? Vigyék vissza az üzletbe?
A hatóság mind a gyártót, mind a bérgyártatót kötelezte az összes termék visszahívására. A vásárlóknak javasoljuk, hogy a termékeket vigyék vissza a vásárlás helyére. 

A borzasztó körülmények ellenére miért nem vonják ki a termékeket a piacról?
A hatóság mind a gyártót, mind a bérgyártatót kötelezte az összes termék visszahívására.

Mit jelent a termék forgalmi korlátozása? 
A forgalmi korlátozás azt jelenti, hogy a termékeket az adott ügyben érintett cég/előállító köteles hiánytalanul a zárolás helyszínén megőrizni a hatóság további intézkedéséig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Cascadian Farm, Flickr

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok