fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mire figyeljünk szerelés és felújítás megrendelésekor?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Húznak a frisssen beépített nyílászárók? Folyik az újonnan beszerelt csap? Lelépett a vállalkozó a munka felénél? Összeszedtük mire érdemes figyelni, hogy mindezt elkerülhessük.

Nyáron, a jó időre és szabadságra való tekintettel sokan végeztetnek otthonukkal kapcsolatos szerelést és felújítást. De mire érdemes figyelni a szerelő vagy vállalkozó kiválasztásakor?

 

Elfújta a szél

A Budapesti Békéltető Testülethez sok panasz érkezik a kerületi kisokosból, vagy levélszekrénybe bedobott szórólapról választott vállalkozókkal kapcsolatban.  Egy fogyasztó szórólapos hirdetésben talál vállalkozót nyílászáró cseréhez. Találkoztak, megállapodtak és írásbeli szerződés is készült, melyben a vállalkozó 1+5 év garanciát vállalt. Nyáron bekerültek az új nyílászárók, de azokról ősszel kiderült, hogy rosszul lettek beszerelve és a lakás huzatos volt.

A fogyasztó próbálta felvenni a kapcsolatot a vállalkozóval, de nem tudta elérni a megadott számon. A Békéltető Testülethez fordult, de mivel a megadott címen a testület sem tudta elérni a vállalkozót, az ügyet nem tudták kivizsgálni. A fogyasztó által kért postai vizsgálat során kiderült, hogy a megadott címen korábban csak a székhelyszolgáltató üzemelt, de már az is megszűnt. Így hiába volt 5+1 év garancia, azt nem lehetett kinél érvényesíteni.

 

Fürdőszobai slamasztika

Egy másik fogyasztó a kádját szerette volna kicseréltetni zuhanyfülkére. A vállalkozót a kerületi kisokos egy megnyerő reklámjából választotta. Találkoztak, szóban megállapodtak és a fogyasztó előlegként kifizette a munkadíj több mint felét. Elkezdődtek a munkálatok, de a vállalkozó szorgalma csak a fürdőszobai berendezések kiszereléséig tartott. Utána már nem lehetett vele időpontot egyeztetni, hogy mikor fejezi be a munkálatokat. Mivel a felek nem rögzítették írásban a megállapodásuk pontos részleteit, így az utólagos bizonyítás nagyon nehéz volt. Ha legalább egy számlát kapott volna a fogyasztó az előleg kifizetéséről, az már segítette volna az ügy kivizsgálását – ami bizonyította volna a felek vállalkozási szerződésének létrejöttét.

Az érintett vállalkozást egyébként mindkét, fenti esetben kellékszavatosság, illetve jótállási kötelezettség terhelte a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján, ami alapján díjtalanul kérhették volna a javítás elvégzését, az utóbbi példában pedig a munka befejezését.  

 

Hat hónap jótállás

Fontos tudni, hogy a javító-karbantartó szolgáltatások esetén, a vállalkozásoknak hat hónap jótállást (garanciát) kell vállalniuk, ha a szolgáltatás díja meghaladta a 20.000 forintot. Ha bármiféle probléma lépne fel, a cégnek ingyen el kell végezni a javítás-karbantartást újra (kivéve, ha bizonyítható, hogy a hiba oka csak a munka átadását követően keletkezett). Ezek közé tartoznak a következő szolgáltatások:

 • lakás karbantartási és javítási

 • háztartási gépek és készülékek javítása

 • barkács- és kerti szerszámok javítása

 • személygépkocsik, motorkerékpárok, karbantartása és javítása

 • audiovizuális, foto-optikai és információfeldolgozási berendezések javítása

 • gyógyászati segédeszközök javítása

 • telefon- és telefax-berendezések javítása

 • hangszerek javítása

 • órák javítása

 

Mire érdemes figyelni?

 • A szolgáltatás megrendelése előtt nézz utána, hogy a kiszemelt vállalkozónak van-e székhelye

 • Az árajánlat és tételes költségvetés alapján köss írásban szerződést a válallkozóval

 • Ha probléma lenne a céggel, például rosszul, vagy egyáltalán nem végezte el a munkát, és nem éred el a korábban megadott címen, akkor az ingyenes céginformáción keresztül utána tudsz nézni az új telephelyének, székhelyének

 • Ragaszkodj a számlához vagy nyugtához, a szavatossági vagy egyéb jótállási igényed ezzel mindig tudod érvényesíteni 

 

Forrás és kép: Budapesti Békéltető Testület

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok