fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Még mindig ordítanak

A Médiatanács ezúttal a Duna Televíziót, a Magyar Televíziót és az RTL Klubot figyelmeztette a műsorok között sugárzott reklámjaik túlzott hangereje miatt.

Az új médiatörvény szerint a reklámok hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél. A Médiatanács szerint a nézői panaszok mellett a hatósági mérések is igazolták, hogy a televíziók még mindig nem tartják be a reklámhangerőre vonatkozó szabályokat. 

2011. január 1-től, az új médiatörvény hatályba lépésétől a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) műsorfigyelői egy speciális, Humanoid névre keresztelt szoftver segítségével mérik a reklámok és a környezetükben sugárzott műsorok átlagos hangereje közötti eltérést.

Tavaly szeptemberig a Médiatanács néhány hónap türelmi időt adott a médiaszolgáltatóknak, hogy felkészüljenek az új szabályozásra, ez idő alatt a szoftver – tájékoztató jelleggel – csak az olyan kiugróan magas hangerő ingadozásokat mérte, amelyek már zavaróak lehettek a tévénézők számára. 2011 őszétől a Humanoid már validált, a hatósági eljárások alapját képező adatokat szolgáltat. A szoftver minden hónapban véletlenszerűen kiválasztott három napon vizsgálja, hogy a reklámok átlagos hangereje mennyivel haladja meg a körülöttük sugárzott műsorszámok hangerejét.

Hat csatornát (Duna Televízió, Duna World, M1, M2, RTL Klub, TV2) minden hónapban megvizsgál a hatóság, emellett a műsorfigyelő osztály havonta még egy, véletlenszerűen kiválasztott nagy jelentőségű médiaszolgáltatót vesz górcső alá.

A tavaly októberi adatok szerint a Duna Televízió negyvennyolc, a Magyar Televízió két csatornája (az M1 és az M2) hat, az RTL Klub pedig negyvenkét alkalommal sértette meg a médiatörvény reklámhangerőre vonatkozó előírását.

A tévénézőket különösen zavarják a hangos reklámok, erről számos hatósághoz érkező panasz is tanúskodik. A Médiatanács ezért felhívta az ellenőrzés alá vett és jogszabálysértő televíziókat, hogy tegyenek eleget a törvényi előírásoknak, és tartózkodjanak a jogsértésektől. A szankció alkalmazása során a hatóság tekintettel volt a fokozatosság és arányosság jogszabályban rögzített követelményére.

A hatóság elsődleges célja nem a pénzbírságok kiszabása, hanem a televíziónézők érdekeinek védelme, illetve a médiaszolgáltatók jogkövető magatartásának ösztönzése. Az NMHH műsorfigyelő osztálya továbbra is folytatja a reklámhangerőre vonatkozó vizsgálatait.

 

Forrás: NMHH 

Kép (cc) : lastyearsgirl_

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás