fbpx

Az élelmiszeradalékok biztonságosak?

Az adalékanyagok engedélyezéséről a 1331/2008/EK rendelet rendelkezik.
 

Az adalékanyagokat csak abban az esetben engedélyezik, ha a következő követelményeknek megfelelnek.

Az adalékanyag:
egészségügyileg veszélytelen
nem téveszti meg a fogyasztókat (pl. zöld festékkel “frissített” borsó)
technológiailag szükséges: el kell lásson egy meghatározott technológiai funkciót (pl. tartósít, színez, emulgál, stabilizál stb.)

Sok fogyasztó kételkedik , hogy az adalékok tényleg veszélytelenek. A követelmények az újonnan engedélyezett adalékokkal szemben magasak. A gyártónak tudományosan alátámasztott bizonyítékokat kell bemutnia, hogy a termék veszélytelen az emberi egészségre. Ennek tartalma:

• Kutatások az adalékanyag viselkedéséről az emberi szervezetben (emésztés, lebomlás, esetleges fölhalmozódás, kereszthatások más hatóanyagokkal, táplálékkomponensekkel, tápanyag-felszívódásra gyakorolt hatás stb.)

• Toxikológiai tanulmányok – rendszerint állatkísérletekkel. Meg kell határozni a napi bevihető mennyiség határát (ADI-érték), ami egész életen át történő mindennapos fogyasztás mellett, biztonsági faktorok figyelembevételével megengedett.

Az EU Élemiszerbiztonsági Bizottsága (SCF) ajánlásokat tesz , illetve kidolgozza az egyes élelmiszeradalékokra vonatkozó állásfoglalásokat.

A jelenleg engedélyezetten forgalomban lévő adalékanyagok közül sokat nem vizsgáltak meg olyan alaposan, mint azt az újonnan engedélyezettekkel teszik.

• A természetes alapanyagokból kiválasztott, vagy kivont anyagok biztonságosnak számítanak, mert ezek hosszú idő óta élelemként szolgálnak anélkül, hogy bármiféle káros mellékhatásra utaló figyelmeztetés felmerült volna.

• Néhány anyag esetében a biztonsági értékelés, illetve a toxikológiai vizsgálatok eredményei tudományosan nem vitathatatlanok.

• Néhány adalékanyag meghatározott, arra érzékeny csoportoknál problémákat okozhat: allergiás vagy allergiaszerű reakciókat válthat ki; másoknál egyéni érzékenység alapján okozhat intoleranciás egészségügyi panaszokat.

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás