fbpx

E 513 – Kénsav

Leírás

A kénsav, mint erős szervetlen sav, képes a fehérjék és szénhidrátok lebontására, illetve szerkezetük átalakítására.

Az élelmiszeriparban ezt a szervetlen savat főként a kívánt savfok beállítására, illetve fehérjék célzott darabolásához használják. Ebben a felhasználásban technológiai segédanyagként szerepel, mivel a végtermékben már nincs jelen. Élelmiszeradalékként fontosabbak a kénsav származékai, a szulfátok.

Előállítás

A kénsavat a kéndioxid (E 220) és a víz kémiai reakciójával állítják elő.

Használat

A kénsav az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A kénsavat többek között az ívóvíz-kezelésben, a módosított keményítő gyártásában, valamint a sajtkészítés során szokták alkalmazni.

Biztonság

A kénsav élelmiszeradalékként illetve technológiai segédanyagként alkalmazva veszélytelen.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik