fbpx

E 514 – Nátrium-szulfátok

Egyéb elnevezések

glaubersó


Leírás

A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben.

Előállítás

A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során.

Használat

A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A nátrium-szulfátot többek között az ivóvízkezelésben alkalmazzák, emellett néhány színezék esetében hordozóanyag-funkciót tölt be. Erős hashajtó hatása miatt a nátrium-szulfátokat glaubersó néven böjtkúrák előtt a bél kiürítésére is alkalmazzák.

Biztonság

A nátrium-szulfátok veszélytelennek számítanak.

Nagyobb mennyiségben erős hashajtó hatással rendelkeznek.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás