Találat a #Helyi élelmiszer címkére
Cikkek rendezése
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
A föld illata dobozban – 34 családnak szállít zöldséget a TápióDoboz
A földdel való intenzív kapcsolat Vörös Gabit szinte predesztinálta arra, hogy gazdálkodjon. A TápióDoboz fix áras dobozrendszer, amit általában egy fél vagy egy teljes szezonon át rendelhetünk meg tavasztól ősz végéig. Gazdájával a kezdetekről és jövőről beszélgettünk.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Milyen halat vegyél karácsonyra?
A hal-témát az elmúlt időszakban alaposan körbejártuk. Most, hogy az év legnagyobb halevő ünnepe közeledik, amikor az éves haladagunk felét faljuk fel, összegyűjtöttük Nektek, amit csak lehet. Mit kell tudnunk a pontyról, a hekkről, a tonhalról, mi az, amit egyáltalán ne együnk? Milyen jó példák léteznek haltenyésztésre és kereskedelemre itthon és a nagyvilágban, mit derítettünk ki tesztünkben az itthon kapható friss és fagyasztott halakról és halbisztrókról?
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Ilyen is van: halászok, akik egy közösséget etetnek
A közösségi gazdaságok mintájára számos közösségi halászat alakult az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban. Ebben a modellben a tagok hal-dobozra fizetnek elő, és heti rendszerességgel veszik át a friss halat a helyi halásztól. Utánajártunk, mi is ez pontosan.
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Nem permeteznek, és azt is éjjel: bio-tévhitek, amelyektől nézel egy nagyot
- #Bio
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #Környezetvédelem, környezetszennyezés
- #Vegyi anyagok
- #Zöldség-gyümölcs
Ahogy sokan azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert úgyis összeöntik, a bio élelmiszerekről is sok városi legenda kering. Pető Áron biogazda segítségével cáfoljuk meg a leggyakoribb biós tévhiteket.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Dunaszigeti zöldségközösség – harmóniában a természettel
Ízes biozöldségek a szigetközi mesevilágból. Ismerjétek meg Czina Ferit és feleségét, Payr Annát, akik közel 50 családot látnak el zöldségekkel Mosonmagyaróváron és környékén közösségi gazdaságukból!
KONYHA ÉS KERT
Helyi gazdákra épít az egyik legismertebb hazai étterem
A jó étterem a jó alapanyagoknál kezdődik, ezt vallja a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa és séfje. Elzarándokoltunk Szemesre, hogy a saját szemünkkel lássuk, mit csinál a helyi gazdák termékeiből az étterem világhíres konyhája. Megismerkedtünk azzal a gazdával is, aki nélkül nem lenne bab a Kistücsökben.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Harcsagirosz és pontytepertő lehet az idei nyár slágere
Idén vették át a balatonlellei Nádfedeles halsütőt, ahol azóta a klasszikus halas ételeken felül harcsagiroszt és pontytepertőt is kínálnak. Máté Imre és Zoltán úgy látják, a halas streetfood hozhatja közelebb a halat az emberekhez.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Itt ehetsz friss, édesvízi halat nyáron: halsütők, halbisztrók országszerte
Kóstoltál már harcsagiroszt, pontycsipszet vagy halburgert? Tesztelésre érdemes helyeket mutatunk, amelyekben egy a közös: mindenhol édesvizi halból (is) készül a menü, ráadásul a legtöbb helyen friss, helyi halból.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Tudatos gazdálkodók Európában
Gazdálkodó gyerekek, a természet körfolyamataira odafigyelő biodinamikus gazdaság és a közösségi gazdaság jövőjéről döntő felelős fogyasztók. Nemzetközi képzésen jártunk, és sok-sok érdekes kezdeményezést ismertünk meg.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Cascina Santa Brera, avagy biogazdálkodás olasz módra
A 1,5 millió lakosú Milanót nem éppen a fenntarthatósággal azonosítjuk. A külvárosában mégis több éve virágzik Cascina Santa Brera, egy permakultúrával, állattenyésztéssel, méhészkedéssel és oktatással foglalkozó gazdaság. Minket elvarázsolt a helyszín. Képes beszámolónk következik.