fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Helyi gazdákra épít az egyik legismertebb hazai étterem

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

A jó étterem a jó alapanyagoknál kezdődik, ezt vallja a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa és séfje. Elzarándokoltunk Szemesre, hogy a saját szemünkkel lássuk, mit csinál a helyi gazdák termékeiből az étterem világhíres konyhája. Megismerkedtünk azzal a gazdával is, aki nélkül nem lenne bab a Kistücsökben.

Ha szereted a helyben termelt alapanyagokat, csatlakozz egy helyi közösségi gazdasághoz!

A balatonszemesi éttermet valószínűleg keveseknek kell bemutatni, a szerencsések már tesztelték is. A tulajdonos Csapody Balázs, és séfje, Jahni László jó húsz éve kezdték, az első pillanattól kezdve tudták, hogy nem szezonális éttermet, de mindenképpen szezonális konyhát szeretnének csinálni.

Sikerült. Ma a Kistücsök benne van a 10 legjobb hazai étteremben, és sokan csak miattuk zarándokolnak el Budapestről Balatonszemesre. A séfhelyettes, Pohner Ádám idén megnyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét, így ő képviselte az országot a torinói fordulón, majd 2019 januárjában a lyoni döntőn.

Az alapkoncepció az volt, hogy kihasználják a környék lehetőségeit. Vallják, minden évszaknak megvannak a sajátos ízei, nekik nincs más feladatuk, minthogy ezt megmutassák.

“Éppen ezért minden évszakban két étlap készül, az őszi szeptember közepén indult, amit majd október végén fogunk leváltani” – mondja Jahni László. Az étteremben felhasznált zöldség és gyümölcs legalább 70 százaléka helyi termelőktől érkezik – meséli nekünk a séf.

Fodor Lajos töreki gazda egyebek mellett különböző babfajtákkal látja el a konyhát. A töreki Zalán bab tavaly megkapta a legjobb alapanyag díját.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


Fodor Lajos 2001-ben kezdte, ma 6-7 hektáron gazdálkodik, a terményeket, lekvárokat, savanyúságokat a piacon és 3 éttermeknek értékesíti, a Kistücsöknek már 10 éve szállít. Ez elég neki, szerencsés, nincs szüksége a nagybani piacokat járni, mint sok más gazdának – vallja.

True projekt keretében egy nemzetközi kutatócsapattal látogattunk el a termelőhöz, majd az általa termelt babból készült ételeket a Kistücsökben meg is kóstoltuk, hogy teszteljük, mit jelent az étterem filozófiája a gyakorlatban. 

Előételnek rántott babot kaptunk, majd babos paracsicsomlevessel folytattuk, a főétel pedig sólet volt, újragondolva.

„Az induláskor az tűnt a legegyszerűbbnek, hogy olyan étlapot írunk, ami a helyileg is beszerezhető alapanyagokra támaszkodik. Ez kezdetben nem volt egyszerű, keresni kellett a kapcsolatokat, még a Keszthelyre is elmentünk a mai Pannon Egyetemre, hogy segítsenek jó burgonyát találni. A tudatos termelés az utóbbi években vetette meg a lábát újra, ennek nagyon örülünk” – árulta el a séf, Jahni László.

Ma a Kistücsök körülbelül 20-30 termelővel áll kapcsolatban. Van valamennyi mozgás, és van olyan is, aki csak egy-egy terméket szállít.

A minőség állandó, a termékekben lehet kis változás. Mondjuk lehet, hogy a paradicsom egyik évben kicsit vizesebb, de ez természetes, hisz nem egy laboratóriumban készül, ezt fel kell vállalni. Ha nem tudják megvásárolni a terményt, szívesen segítenek a kapcsolataikkal, a közelmúltban például egy somtermelőt támogattak abban, hogy vevőkört találjon. A vendégeik között szép számmal vannak külföldiek, főleg a nyári szezonban, de nagy részük mégis hazai vendég. Vannak, akik csak azért jönnek le Szemesre, hogy náluk egyenek – ennél nagyobb elismerés nem is kell egy étteremnek.

Képek: Nagy Melinda, Kistücsök

 


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást!


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok