fbpx

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Helyi gazdákra épít az egyik legismertebb hazai étterem

A jó étterem a jó alapanyagoknál kezdődik, ezt vallja a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa és séfje. Elzarándokoltunk Szemesre, hogy a saját szemünkkel lássuk, mit csinál a helyi gazdák termékeiből az étterem világhíres konyhája. Megismerkedtünk azzal a gazdával is, aki nélkül nem lenne bab a Kistücsökben.

Ha szereted a helyben termelt alapanyagokat, csatlakozz egy helyi közösségi gazdasághoz!

A balatonszemesi éttermet valószínűleg keveseknek kell bemutatni, a szerencsések már tesztelték is. A tulajdonos Csapody Balázs, és séfje, Jahni László jó húsz éve kezdték, az első pillanattól kezdve tudták, hogy nem szezonális éttermet, de mindenképpen szezonális konyhát szeretnének csinálni.

Sikerült. Ma a Kistücsök benne van a 10 legjobb hazai étteremben, és sokan csak miattuk zarándokolnak el Budapestről Balatonszemesre. A séfhelyettes, Pohner Ádám idén megnyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét, így ő képviselte az országot a torinói fordulón, majd 2019 januárjában a lyoni döntőn.

Az alapkoncepció az volt, hogy kihasználják a környék lehetőségeit. Vallják, minden évszaknak megvannak a sajátos ízei, nekik nincs más feladatuk, minthogy ezt megmutassák.

“Éppen ezért minden évszakban két étlap készül, az őszi szeptember közepén indult, amit majd október végén fogunk leváltani” – mondja Jahni László. Az étteremben felhasznált zöldség és gyümölcs legalább 70 százaléka helyi termelőktől érkezik – meséli nekünk a séf.

Fodor Lajos töreki gazda egyebek mellett különböző babfajtákkal látja el a konyhát. A töreki Zalán bab tavaly megkapta a legjobb alapanyag díját.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


Fodor Lajos 2001-ben kezdte, ma 6-7 hektáron gazdálkodik, a terményeket, lekvárokat, savanyúságokat a piacon és 3 éttermeknek értékesíti, a Kistücsöknek már 10 éve szállít. Ez elég neki, szerencsés, nincs szüksége a nagybani piacokat járni, mint sok más gazdának – vallja.

True projekt keretében egy nemzetközi kutatócsapattal látogattunk el a termelőhöz, majd az általa termelt babból készült ételeket a Kistücsökben meg is kóstoltuk, hogy teszteljük, mit jelent az étterem filozófiája a gyakorlatban. 

Előételnek rántott babot kaptunk, majd babos paracsicsomlevessel folytattuk, a főétel pedig sólet volt, újragondolva.

„Az induláskor az tűnt a legegyszerűbbnek, hogy olyan étlapot írunk, ami a helyileg is beszerezhető alapanyagokra támaszkodik. Ez kezdetben nem volt egyszerű, keresni kellett a kapcsolatokat, még a Keszthelyre is elmentünk a mai Pannon Egyetemre, hogy segítsenek jó burgonyát találni. A tudatos termelés az utóbbi években vetette meg a lábát újra, ennek nagyon örülünk” – árulta el a séf, Jahni László.

Ma a Kistücsök körülbelül 20-30 termelővel áll kapcsolatban. Van valamennyi mozgás, és van olyan is, aki csak egy-egy terméket szállít.

A minőség állandó, a termékekben lehet kis változás. Mondjuk lehet, hogy a paradicsom egyik évben kicsit vizesebb, de ez természetes, hisz nem egy laboratóriumban készül, ezt fel kell vállalni. Ha nem tudják megvásárolni a terményt, szívesen segítenek a kapcsolataikkal, a közelmúltban például egy somtermelőt támogattak abban, hogy vevőkört találjon. A vendégeik között szép számmal vannak külföldiek, főleg a nyári szezonban, de nagy részük mégis hazai vendég. Vannak, akik csak azért jönnek le Szemesre, hogy náluk egyenek – ennél nagyobb elismerés nem is kell egy étteremnek.

Képek: Nagy Melinda, Kistücsök

 


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást!


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás