fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Ilyen is van: halászok, akik egy közösséget etetnek

A közösségi gazdaságok mintájára számos közösségi halászat alakult az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban. Ebben a modellben a tagok hal-dobozra fizetnek elő, és heti rendszerességgel veszik át a friss halat a helyi halásztól. Utánajártunk, mi is ez pontosan.

Közösségi mezőgazdálkodás

A közösségi, bonyolultabb nevén közösség által támogatott mezőgazdálkodás (Community Supported Agriculture, CSA) valójában pofonegyszerű képlet: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű helyi élelmiszert kapnak. Jópárat bemuttatunk már a hazaiak közül, legutóbb a Dunaszigeti zöldségközösséget, akik közel 50 családot látnak el zöldséggel Mosonmagyaróváron és környékén. Az itthon működő közösségi gazdálkodások listáját itt láthatod.

Ugyanez hallal

A közösségi gazdaságok mintájára építve egyre szaporodnak világszerte a közösség által támogatott halászatok (Community Supported Fishery, CSF). A tagok ebben a rendszerben is előre fizetnek, és heti vagy kétheti rendszerességgel veszik át a részüket, ami friss, helyi tengeri halakból áll.

Az első közösségi halászatot az amerikai Port Clyde-ban hozták létre 2007-ben, és az elmúlt évtizedben számos hasonló program indult elsősorban Észak-Amerikában, de már van néhány európai példa is Angliában, Portugáliában és Franciaországban.

Miért jó ez a modell?

Ahogy a bemutatott példákból majd jól látszik a közösségi halászatok elég sokfélék lehetnek. Eltérő a kínálatuk, hiszen különbözőek a helyi viszonyok, a halászati szabályozások, a halállomány és a földrajzi fekvés. Van olyan modell, amely egy halfajra specializálódott, míg mások számos halat és tengeri herkentyűt kínálnak.  A működési formák is eltérőek: van szezonális, csak pár hétig működő halászat, míg mások egész évben ellátják tagjaikat friss halakkal. Az eltérő kínálat és működési formák ellenére ezeknek a halászatoknak van néhány közös jellemzőjük:

 • átlátható rendszert kínálnak, ahol a hal a halásztól közvetlenül a fogyasztóhoz kerül, a hajóról a tányérra;
 • a dobozok/részek tartalmát friss, helyi, jó minőségű hal adja;
 • a halászoknak méltányos keresetet biztosít a modell, a helyi közösségekkel való együttműködés stabilabb megélhetést jelent számukra, mintha felvásárlóknak adnák el a fogásuk;
 • a tagok előre fizetnek, ezzel osztoznak a kockázatban is – a halászok úgy hagyják el a kikötőt, hogy tudják, bármilyen a fogás, már megvan a vevőjük rá;
 • a halászok és a tagok személyes kapcsolatban vannak, erősödnek a helyi közösségek és a helyi gazdaság;
 •  a halászok kíméletesebb módon tudnak halászni, ami támogatja a helyi halállományok fennmaradását –  nem kell csak-egy két fajra koncentrálniuk, amiért a felvásárlók magasabb árat fizetnének.

Az alábbiakban bemutatunk nektek néhány példát, amiből jobban megismerhetitek a közösségi halászatokat.

Soleshare – London, Anglia

A Soleshare a két angol közösségi halászat egyike, igen menő weboldallal. Egy 3 fős kis cég, akik London környéki halászokkal együttműködve kínálnak hal-dobozokat heti és kétheti átvételi lehetőséggel.

Van félkilós, kilós és 2 kilós dobozuk, és azokon belül is előkészített halcsomag vagy olyan, amiben a teljes hal benne van. A dobozok tartalma az aktuális fogástól függ, amelyeket a 16 londoni átadási pont egyikén lehet átvenni. A friss halak mellé receptet és elkészítési tippeket is csomagolnak. Érdekesség és bizonyosan hasznos, hogy halfiléző workshopokat is tartanak.

Cabaz do Peixe – Sesimbra, Portugália

Lisszabon környékén is működik egy közösségi modell, amit egy helyi halászok által létrehozott non-profit szövetség üzemeltet 2010 óta. A szövetséghez 80 kisebb hajó tartozik és kizárólag fenntartható módon halásznak, csapdákkal és hálókkal. Itt a halkosarakra hetente előre lehet leadni a rendelést, ami kb. 3kg friss előkészített halból áll. A kosarakban általában 3 féle hal van, de azt, hogy pontosan mi kerül bele, előre nem lehet tudni.

Walking Fish – Észak-Carolina, USA

Az egyik első közösségi halászat, amelyet 2009-ben alapítottak. Két átadási ponttal működnek, és elő lehet fizetni heti vagy kétheti csomagokra. Érdekesség, hogy a két csomagméret mellett (kb. 1 és 2 kg súlyúak), itt is van filézett és nem-filézett csomagtípus. Érdemes megnézni a honlapjukat, amelyen bemutatják a halászokat, akikkel együtt dolgoznak és a szezonálisan elérhető haltípusokat is receptekkel.

Community Seafood – Santa Barbara, California, USA

Ezt a modellt 2012-ben hozták létre, a helyi halfogyasztás népszerűsítésére. A hal dobozokat a 8 átadási pontjuk egyikén lehet átvenni. Náluk egész évben van szállítás, heti és kétheti átadásokkal. Több mint 60 helyi halásszal dolgoznak együtt, melynek köszönhetően a dobozok tartalma is igen változatos. A halak mellett garnéla, rákfélék és osztriga is kerül a dobozokba. A tagok nem tudják kiválasztani a dobozokba kerülő hal fajtákat, de a doboz típust tudnak választani a csatlakozáskor – van pl. rákféléktől mentes doboz, vagy olyan, amiben csak könnyen elkészíthető halak vannak.

Cape Cod CSF – Chatham, Massachusetts, USA

A Cape Cod-i közösség által támogatott halászat egy tradicionális halászati módszereket alkalmazó kis családi vállalkozás, amelyet az 1950-es években alapítottak. 2010-ben indult a közösségi halászati programjuk, és nyaranta 5 héten keresztül a helyi közösségnek is szállítanak. Érdekesség, hogy a tagok előre fizetnek a szezonra és a kreditet a szezon alatt rugalmasan levásárolhatják. A napi fogásról értesítést kapnak emailben vagy telefonon, és jelezhetik, hogy melyik halból mennyit kérnek aznap. Arról is kapnak üzenetet, hogy mikor fut be a hajó a kikötőbe, ahol egyből át is vehetik a friss halat.

Local Catch – a hálózat

A közösségi halászatok indulását hatalmas érdeklődés övezte mind a fogyasztók, mind a halászok részéről, így 2011-ben létrehozták a Local Catch nevű hálózatot, amely a közösségi halászatok népszerűsítését tűzte ki céljául. A weboldalon megtalálhatók az amerikai és kanadai közösségi halászatok, és az érdeklődő fogyasztók megkereshetik a közelükben működő átadási pontokat.

A Local Catch egyben egy szakmai hálózat is, amelyben halászok, fogyasztók, szervezők és kutatók is részt vesznek. A weboldalon szakmai anyagok, cikkek és kutatások is megtalálhatók a témában. Az érdeklődő halászokat és szervezőket összekötik tapasztalt tagokkal, és segítik őket közösségi halászatuk elindításában. A hálózatnak több mint 500 tagja van, többségük észak amerikai, de egyre többen csatlakoznak más országokból is. Az érdeklődés világszerte nő, a közösségi gazdaságok nemzetközi hálózata, az Urgenci is zászlójára tűzte a témát így reméljük hamarosan még több európai példáról is beszámolhatunk.

De mi a helyzet az édesvízi halakkal?

Erről kérdeztük Joshua Stollt, a Local Catch munkatársát. Ő egy halászatot említett Amerikában a Nagy-tavak környékén, amely közösségi halászatként édesvízi halakat kínál a tagjainak, de más modellt egyelőre nem ismer, sem Észak-Amerikában sem máshol. Nemrég megkeresték Kínából, ahol tenyésztett halakra alapozva akarnak létrehozni hasonló modellt. De a közösségi halászatokra évről évre nő az érdeklődés világszerte, így van rá esély, hogy a közeljövőben több édesvízi halászat is alakuljon. Magyarországon (egyelőre) nem tudunk hasonló kezdeményezésről.

Képek: SoleShare, Walking Fish , Community Seafood, 
Cape Cod CSF, Cabaz de Peixe

A projektet az Európai Bizottság támogatta.

 

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás