| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda
Itt ehetsz friss, édesvízi halat nyáron: halsütők, halbisztrók országszerte
Kóstoltál már harcsagiroszt, pontycsipszet vagy halburgert? Tesztelésre érdemes helyeket mutatunk, amelyekben egy a közös: mindenhol édesvizi halból (is) készül a menü, ráadásul a legtöbb helyen friss, helyi halból.
A tudatosvasarlo.hu oldalon már sokat foglalkoztunk a tenegeri halászat okozta környezeti, társadalmi problémákkal. Habár a legtöbben tisztában vannak a halfogyasztás pozitív egészségügyi hatásával, a hazai egy főre eső évi 6 kg-os halfogyasztás messze elmarad az európai 20 kg/fő átlagtól. Ráadásul az általunk fogyasztott hal mintegy 50%-a külföldi, főleg tengeri hal.
Te is tehetsz azért, hogy a szupermarketek és a vízparti büfék kínálata ne csak hekkből álljon. Vásárlásoddal támogasd azokat a helyeket, amelyek édesvizi halat is kínálnak. Mi is segítünk ebben. Itt olvashatod egy korábbi összeállításunkat arrról, hogy melyik szupermarketben, piacon vehetsz friss vagy fagyasztott hazai, édesvizi halat. Tavalyi halbisztró tesztünkben 5 budapesti halbisztrót teszteltünk fenntarthatósági szempontból.
Most az ország számos pontján működő bisztrókat, büféket szedtük össze, ahol a hekk mellett/vagy anélkül pontyot, keszeget, pisztrángot is ehetsz, ráadásul nem neked kell elkészíteni. Amennyiben ismersz még további hasonló helyet, írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre.
Nagykunság
Afrikai harcsa – mozgóbolt – Békéscsaba, Szolnok, Szarvas, Mezőtúr, Orosháza, Kunszentmárton
Az anyahaltartást, a szaporítást, a tenyésztési munkát, az ivadék-, növendék- és áruhal nevelést, áruhal forgalmazást, a halfeldolgozást, a kiszállítást és értékesítést maguk végzik. Friss, fagyasztott halat (füstölt, panírozott, gyorsfagyasztott) és feldolgozott termékeket, például halpástétomot is vásárolhatunk tőlük.
Innen tudhatod meg, mikor melyik városban vannak.
Forrás: Afrikaiharcsa.hu
Balaton környéke
Jóbarátok halsütöde – Balatonalmádi
A Balaton egyik legrégebbi halsütödéje a strand bejárata mellett. Sült keszeget, fogast, pisztrángot és a vegyes halászlevet kínálnak. Nyitva tartás: egész évben, H–V 10–20-ig; nyáron amíg van vendég.
Balatoni Hal és termelői piac – Gyenesdiás
Ponty, keszeg, fogas, harcsa, pisztráng széles választékban.
Hóbár halbár – Gyenesdiás
A gyenesdiási piacon helyben megkóstolhatjuk a friss balatoni halakból készült finomságokat.
Forrás: Ilovebalaton.hu
Aszófői halsütő – (Tihanyból Aszófő felé, a 71-es út mellett)
Semmi fakszni, csak igazi balatoni halak: keszeg, ponty, süllő. Az aszófői halsütőben a ponty szeletben, a süllő egészben, a keszeg sűrűn, legalább 3 milliméterenként beirdalva, paprikás lisztben vettetik a forró olajba, ahonnan ropogósra sülve kerül ki. A halhoz friss kenyér, sült krumpli, esetleg uborka jár. Nyitva tartás: főszezonban, október elejéig biztosan.
Oszi büfé – Szigliget
A keszegsütöde ma már turistalátványosság a szigligeti strandon. A főbejárattól balra 43 éve süti a beirdalt halakat Juha Gyula, akit ma már mindenki Oszi bácsinak nevez. Jó kedéllyel, tengerészsapkában kínál keszeg mellett tapolcai pisztrángot, fogast, rántott pontyot, pontyhalászlevet is. Nyitva tartás: május 1.- szeptember 15. H-V 10-22.
Lacika kisvendégló (fonyódi halsütöde) – Fonyód
A családi vállalkozásként működtetett fonyódi strandvendéglő fő profilja a hal, a kínálatban fogas, harcsa, angolna, busa, ponty és keszeg. Kérhetjük a halat rántva, párolva, füstölve, pörköltnek vagy roston, vajon, olíva-, esetleg szőlőmagolajon, kókuszzsíron sütve. Népszerű a halászlé és a vargányás angolnapörkölt, és a házi pácban marinált, tölgy-és bükkfa keverékén füstölt hal, valamint a halfasírt.
Mókus büfé/Halas Karcsi büféje – Zamárdi
A Zamárdi kis utcájában lévő halsütőben Csibrák Károly több mint harminc éve készíti a halat: keszeg, fogas, ponty, busa, balin, hekk, rántott haltej és a ropogósra sült, irdalt, szálka nélküli kárász.
Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?
Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!
Tisza-tó
Hello Hal – Tiszaörvény
Pontyropogós, harcsagirosz, rántott harcsás wrap, tiszai keszeg – csak néhány étel a teljes választékból. A HelloHal Halfalatozó egy halbisztro. Egy olyan hely, ahol gyorsan ehet bárki édesvízi halból finom és különleges halételt. Szezonálisan tart nyitva május elejétől szeptember közepéig. A gát tövében a Tisza-tavat körbekerülő kerékpárút mellett található Tiszafüred-Örvényben a Szabics Kikötővel szemben.
Stég – Tiszafüred-Tiszaörvény
Tiszai halból (ponty, keszeg, harcsa) készült változatos ételek: halászlé, haltepertő, halchips.
Budapest
Hello Hal – Fishbar – 9. ker. Ráday utca
Pontycsipsz, halszalámi válogatás, grillezett fogas, rántott ponytrózsa, halburger – ilyesmiket kóstolhat, aki betér a budapesti Fishbarba. Középpontban a halmarketing, nem is lehetne ezt hatékonyabban csinálni.
Halműhely – 6. ker. Teréz körút
„Választhatunk tengeri és édesvízi, mi több, magyar halak közül is. Minden olajban sült tétel repceolajban készül, ami reformmegoldásnak számít. A felpöndörödött halat remuláddal kérjük, krumpli helyett pedig kenyérrel az igazi a füstölthalazás” – ajánlják itt.
Forrás: Diningguide.hu
Stég – 6. ker. Gozsdu udvar
Az ételek tiszai halakból, alapanyagokból készülnek. Napi menük váltják egymást.
Fagyasztott halat vennél szupermarketben? Nézd meg a TVE fagyasztott halakt vizsgáló labortesztjét!
Halkakas halbisztró – 7. ker. Dohány u.
Harcsa, amur, tokhal, pisztráng, busa, ponty – egy a lényeg. Minden friss és hazai gazdaságokból, tavakból érkezik. Elkészítik, ahogy eddig még senki: újszerűen, izgalmasan és egyszerűen.
Halkakas Halterasz – Római part (a Csónakház mulató mellett az Evezős Klub területén)
A belvárosi Halkakas bisztro ikertestvére, igazi nyári falatozóhely, akár egy bringás kirucccanás állomása is lehet.
Keszegsütő – Nyíregyháza, Sopron, Budapest, Eger, Miskolc, Debrecen
Haltepertő, frissen sült tiszai halak és az elmaradhatatlan halászlé. Mindezt házias savanyúval, kovászolt kenyérrel kínálják.
Észak-Magyarország
Tímári halsütő – Tokaj-hegyalja/Tímár
Itt kapni a vidék legjobb süllőjét. A család nemzedékek óta a Tisza-parton él, a halászat hozzátartozik az életükhöz. Kétféle módon kínálják a halat: paprikás lisztbe forgatva, bő olajban sütve, vagy halászlének elkészítve, de utóbbira előre be kell jelentkezni. Különlegesség: sárga húsú kecsege. Nyitva tartás: 12-22-ig
MrPisztráng – Szilvásvárad környéke
A MrPisztráng egy kicsit kakukktojás ebben a cikkben, mivel a füstölt szilvásváradi pisztrángot „csak” házhoz rendelhetjük, egyelőre nincs boltjuk.
Erdei halsütöde – Lillafüred
Lillafüredi pisztrángos ételek minden mennyiségben, közben a pisztrángtelepet is megtekinthetjük.
Sáfrány halfüstölde – Szilvásvárad
Autentikus pisztrángos hely közvetlenül a halfüstölde mellett.
Dunakanyar
Ördögmalom erdei étterem – Visegrád
A pisztrángot a vendégek előtt fogják ki a tóból. Pisztrángos ételek kaphatók, de elvitelre is adnak sózott halat.
Pisztráng sütöde – Dunabogdány
Pisztráng, pisztráng és pisztráng, minden mennyiségben.
Dél-Magyarország
Ócsárdi csárda – Pécs környéke
Helyi halspecialitásokból választhatunk.
Nyitókép: Halkakas Halbisztró
Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.
Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most!
Rendszeres havi 1.000FT adomány
Rendszeres havi 2.000FT adomány
Rendszeres havi 5.000FT adomány
Rendszeres havi 10.000FT adomány
Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön.
Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.
Ha banki átutalással támogatnál:
Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve: Magnet Bank
Számlaszám: 16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010 8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB
Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.
Köszönjük, hogy velünk vagytok!
A cikk az Agrárminisztérium PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.