fbpx

Ízfokozó

E 961 – Neotám

Leírás A neotám mesterséges édesítőszer, melynek édesítő ereje 8000-szer erősebb a kristálycukornál. A cukorhoz hasonló ízérzetet kelt, az édes, savanyú ízeket erősíti.  Előállítás A neotámot kémiai eljárással az aszpartámból (E 951) állítják elő.    Használat A neotám csak meghatározott, élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között: Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek (max. 65 mg/kg) Csökkentett […]

E 957 – Taumatin

Leírás A taumatin különböző fehérjék keveréke, a nyugat-afrikai katemfe-cserje (Thaumatococcus daniellii) természetes alkotója. A taumatin mintegy 2.500-szor jobban édesít, mint a cukor. Késleltetve, de hosszú ideig hat, és édesgyökér-utóíze van. A taumatinnak ízfokozó hatása is van. Az élelmiszeriparban az édesítőszert elsősorban csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes termékekhez alkalmazzák. Az emberi szervezetben a taumatin részeire bomolva hasznosul. Az […]

E 959 – Neoheszperidin DC

Egyéb elnevezések neoheszperidin-dihidro-kalkon Leírás A neoheszperidin DC egy, a citrusgyümölcsökben előforduló és a flavononokhoz tartozó keserű anyag származéka. A neoheszperidin DC mintegy hatszázszor jobban édesít, mint a kristálycukor (szaharóz), bár édessége növekvő koncentrációnál csökken. Nagyon alacsony mennyiségben adagolva ízfokozó hatása van. A neoheszperidin DC késleltetve, de hosszú ideig hat, és mentolszerű utóíz kíséri. Általában más […]

E 962 – Aszpartám-aceszulfámsó

Leírás Az aszpartám-aceszulfámsó az aszpartám (E 951) és az aceszulfám (E 950) kémiai vegyülete. Ez a só mintegy 350-szer jobban édesít, mint a kristálycukor, azaz édesebb, mint a két édesítőszer egyszerű keveréke. Az édesítőszer a szervezetben alkotóelemeire bomlik. Míg az aceszulfám változatlan formában kiürül a szervezetből, az aszpartám aminosavakra, aszparaginsavra és fenil-alaninra bomlik. Az aszpartám-aceszulfámsó […]

E 629 – Kálcium-guanilát

Egyéb elnevezések guanilát Leírás A kálcium-guanilát a guanilsav (E 626) kálciumsója. Előállítás A kálcium-guanilátot guanilsavból (E 626) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A kálcium-guanilát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a guanilsavra (E 626). A kálcium-guanilátot ezenkívül konyhasó kiváltására is használják diétás élelmiszerekben. Biztonság A guanilátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor húgysav […]

E 630 – Inozinsav

Egyéb elnevezések inozinát Leírás Az inozinsav a hipoxantin-5’-monofoszfát származéka, amely a purinok közé tartozik. A purinok nitrogéntartalmú molekulák, amelyek két jellegzetes gyűrűbe rendeződnek. Az inozinsav néhány, az élő sejtek anyagcseréjéhez elengedhetetlenül fontos molekula építőköve. Különösen a vér és az izomszövetek tartalmazzák nagy mennyiségben. Ez a vegyület a sótartalmú élelmiszerekben erős ízfokozó hatású. Glutaminsavval (E 620) […]

E 631 – Dinátrium-inozinát

Egyéb elnevezések inozinát Leírás A dinátrium-inozinát az inozinsav (E 630) nátriumsója. Előállítás A dinátrium-inozinátot inozinsavból (E 630) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A dinátrium-inozinát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az inozinsavra (E 630). Biztonság Az inozinátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek húgysav-lebontási zavarban szenvednek, így az szervezetükben […]

E 632 – Dikálium-inozinát

Egyéb elnevezések inozinát Leírás A dikálium-inozinát az inozinsav (E 630) káliumsója. Előállítás A dikálium-inozinátot inozinsavból (E 630) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A dikálium-inozinát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az inozinsavra (E 630). A dikálium-inozinátot ezenkívül diétás élelmiszerekben konyhasó kiváltására is használják. Biztonság Az inozinátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor húgysav […]

E 633 – Kálcium-inozinát

Leírás A kálcium-inozinát az inozinsav (E 630) kálciumsója. Előállítás A dikálium-inozinátot inozinsavból (E 630) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A kálcium-inozinát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az inozinsavra (E 630). A kálcium-inozinátot ezenkívül diétás élelmiszerekben konyhasó kiváltására is használják. Biztonság Az inozinátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek […]

E 634 – Kálcium-5’-ribonukleotid

Egyéb elnevezések 5’-ribonukleotid Leírás A kálcium-5’-ribonukleotid a nukleinsavak darabolása (hidrolízis) során keletkezik. A nukleinsavak a sejtekben jelen levő örökítőanyag (DNS, RNS) építőkövei. Ennek a nukleinsavnak a hidrolizátumában megtalálhatóak többek között a guanilsav (E 626) és a guanilátok, valamint az inozinsav (E 630) és az inozinátok. Ezért a kálcium-5’-ribonukleotid ízfokozó hatású. Előállítás A kálcium-5’-ribonukleotidot természetes sejtekből […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás