E 631 – Dinátrium-inozinát
Egyéb elnevezések inozinát Leírás A dinátrium-inozinát az inozinsav (E 630) nátriumsója. Előállítás A dinátrium-inozinátot inozinsavból (E 630) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A dinátrium-inozinát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az inozinsavra (E 630). Biztonság Az inozinátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek húgysav-lebontási zavarban szenvednek, így az szervezetükben […]
E 632 – Dikálium-inozinát
Egyéb elnevezések inozinát Leírás A dikálium-inozinát az inozinsav (E 630) káliumsója. Előállítás A dikálium-inozinátot inozinsavból (E 630) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A dikálium-inozinát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az inozinsavra (E 630). A dikálium-inozinátot ezenkívül diétás élelmiszerekben konyhasó kiváltására is használják. Biztonság Az inozinátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor húgysav […]
E 633 – Kálcium-inozinát
Leírás A kálcium-inozinát az inozinsav (E 630) kálciumsója. Előállítás A dikálium-inozinátot inozinsavból (E 630) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A kálcium-inozinát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az inozinsavra (E 630). A kálcium-inozinátot ezenkívül diétás élelmiszerekben konyhasó kiváltására is használják. Biztonság Az inozinátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek […]
E 624 – Monoammónium-glutamát
Egyéb elnevezések ammónium-glutamát, glutamát Leírás A monoammónium-glutamát a glutaminsav (E 620) nitrogénsója. Az élelmiszeriparban ízfokozóként használják. Előállítás A monoammónium-glutamátot glutaminsavból (E 620) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A monoammónium-glutamát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a glutaminsavra (E 620). Biztonság A monoammónium-glutamát veszélytelennek számít. A fehérjeanyagcserébe kerülve tökéletesen hasznosul. Régebben a glutaminsavat […]
E 625 – Magnézium-diglutamát
Egyéb elnevezések magnézium-glutamát, glutamát Leírás A magnézium-diglutamát a glutaminsav (E 620) magnéziumsója. Bár ízfokozóként is, engedélyezett a magnézium-diglutamátot főként konyhasó helyettesítésére alkalmazzák. Előállítás A magnézium-diglutamátot glutaminsavból (E 620) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A magnézium-diglutamát maximum 10 g/kg adagolási mennyiségben az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek […]
E 626 – Guanilsav
Egyéb elnevezések guanilát Leírás A guanilsav a guanil 5’-monofoszfát származéka, amely a purinok közé tartozik. A purinok nitrogéntartalmú molekák; két jellegzetes gyűrűbe rendeződnek. A guanin az örökítőanyag (DNS, RNS), valamint számos egyéb, az élő sejtek anyagcseréjéhez elengedhetetlen molekula építőköve. A guanilsav ezek lebomlása során keletkezik, ezért minden élő szervezetben megtalálható. Különösen gazdagok purinokban azok a szövetek, […]
E 627 – Dinátrium-guanilát
Egyéb elnevezések guanilát Leírás A dinátrium-guanilát a guanilsav (E 626) nátriumsója. Előállítás A dinátrium-guanilátot guanilsavból (E 626) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A dinátrium-guanilát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a guanilsavra (E 626). Biztonság A guanilátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek húgysav-lebontási zavarban szenvednek, így az szervezetükben […]
E 628 – Dikálium-guanilát
Egyéb elnevezések guanilát Leírás A dikálium-guanilát a guanilsav (E 626) káliumsója. Előállítás A dikálium-guanilátot guanilsavból (E 626) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges Használat A dikálium-guanilát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a guanilsavra (E 626). A dikálium-guanilátot többek között diétás élelmiszerekben használják a konyhasó helyettesítésére. Biztonság A guanilátok veszélytelennek számítanak. A molekula bomlásakor […]
E 620 – Glutaminsav
Leírás A glutaminsav a fehérjék egyik építőeleme. A fehérjékben 20% arányban fordul elő ez az aminosav, a növényi fehérjékben a glutaminsav aránya akár a 40%-ot is elérheti. Élő sejtekben a glutaminsav a méregtelenítő folyamatokhoz, illetve bizonyos szövetek energiaszállító folyamataihoz szükséges. Ez a legfontosabb átvivő anyag az idegsejtek közötti ingerületátadásban. Míg a fehérjékben kötött glutamát semmilyen […]
E 621 – Mononátrium-glutamát
Egyéb elnevezések nátriumglutamát, glutamát, MSG Leírás A mononátrium-glutamát a glutaminsav (E 620) nátriumsója. A mononátrium-glutamát számos élelmiszer természetes összetevője; az élelmiszeriparban mint ízfokozót alkalmazzák. Előállítás A mononátrium-glutamátot kémiai reakcióval glutaminsavból (E 620) és nátrium-hidroxidvól (E 524) vagy nátrium-karbonátból (E 500) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A mononátrium-glutamát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, […]