fbpx

Ízfokozó

E 622 – Monokálium-glutamát

Egyéb elnevezések kálium-glutamát, glutamát Leírás A monokálium-glutamát a glutaminsav (E 620) káliumsója. Bár ízfokozóként is engedélyezett, a kálium-glutamátot főként a konyhasó helyettesítésére alkalmazzák. Előállítás A monokálium-glutamátot glutaminsavból (E 620) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A monokálium-glutamát maximum 10 g/kg adagolási mennyiségben az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló […]

E 623 – Kálcium-diglutamát

Egyéb elnevezések kálciumglutamát, glutamát Leírás A kálcium-diglutamát a glutaminsav (E 620) kálciumsója. Bár ízfokozóként is engedélyezett, a kálcium-diglutamátot főként a konyhasó helyettesítésére alkalmazzák. Előállítás A kálcium-diglutamátot glutaminsavból (E 620) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A kálcium-diglutamát maximum 10 g/kg adagolási mennyiségben az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló […]

E 511 – Magnézium-klorid

Leírás A magnézium-klorid a sósav (E 507) magnéziumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak; többek között az idegek, és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Magas vízkötőképessége miatt a magnézium-klorid képes elvonni a nedvességet a gyümölcs és zöldség felületéről. Konyhasó helyettesítésre is használják. Ezenkívül gyakran alkalmazzák az élelmiszerek ásványanyaggal való dúsítására is; ebben az esetben nem […]

E 508 – Kálium-klorid

Leírás A kálium-klorid a sósav (E 507) káliumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Élelmiszer-adalékanyagként a kálium-kloridot leginkább ízfokozó hatása miatt alkalmazzák. Ezenkívül szilárdítja a karragénból (E 407) készült zseléket. Előállítás A kálium-kloridot kémiai eljárással a természetben előforduló kálisóból nyerik. Használat A kálium-klorid az élelmiszerekben […]

E 509 – Kálcium-klorid

Leírás A kálcium-klorid a sósav (E 507) kálciumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Az élelmiszerekben a kálcium-klorid a fehérjékkel erős kötéseket alakít ki, ami főként a sajtgyártásban játszik fontos szerepet. Ezenkívül a pektin (E 440) vagy az alginátok (E 400) zselésedési folyamata is szabályozható […]

E 363 – Borostyánkősav

Leírás A borostyánkősav a szervezet energia-anyagcseréjének (citromsavkör) egyik köztes anyaga, minden élő sejt alkotóeleme. Az emberi szervezet naponta kb 1 kilogrammot alakít át belőle. A borostyánkősav íze enyhén savanyú, kissé sós jelleggel. Fehér kristályai alig vesznek fel vizet, és nagyon nehezen oldódik, ezért a borostyánkősav különösen jól alkalmazható porformájú termékekhez. Előállítás A borostyánkősavat kémiai reakcióval […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás