E 634 – Kálcium-5’-ribonukleotid
Egyéb elnevezések
5’-ribonukleotid
Leírás
A kálcium-5’-ribonukleotid a nukleinsavak darabolása (hidrolízis) során keletkezik. A nukleinsavak a sejtekben jelen levő örökítőanyag (DNS, RNS) építőkövei.
Ennek a nukleinsavnak a hidrolizátumában megtalálhatóak többek között a guanilsav (E 626) és a guanilátok, valamint az inozinsav (E 630) és az inozinátok. Ezért a kálcium-5’-ribonukleotid ízfokozó hatású.
Előállítás
A kálcium-5’-ribonukleotidot természetes sejtekből nyerik. Alapanya lehet növényi és állati eredetű is.
Használat
A kálcium-5’-ribonukleotid maximum 500 mg/kg adagolás mellett az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A kálcium-5’-ribonukleotidot többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Készételek
• Italok
Biztonság
A kálcium-5’-ribonukleotid veszélytelennek számít.
A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek húgysav-lebontási zavarban szenvednek, így az szervezetükben felhalmozódik. Ha a vérben a húgysavszint egy meghatározott szint fölé emelkedik, az anyag kristályok formájában kiválik, és a végtagokban és a lágy szövetekben lerakódik. Az ennek következtében jelentkező betegségtüneteket nevezik köszvénynek. Azoknak az embereknek, akik magas húgysavszinttel rendelkeznek, kerülniük kell a purinban gazdag ételeket.