fbpx

E 634 – Kálcium-5’-ribonukleotid

Egyéb elnevezések

5’-ribonukleotid


Leírás

A kálcium-5’-ribonukleotid a nukleinsavak darabolása (hidrolízis) során keletkezik. A nukleinsavak a sejtekben jelen levő örökítőanyag (DNS, RNS) építőkövei.

Ennek a nukleinsavnak a hidrolizátumában megtalálhatóak többek között a guanilsav (E 626) és a guanilátok, valamint az inozinsav (E 630) és az inozinátok. Ezért a kálcium-5’-ribonukleotid ízfokozó hatású.

Előállítás

A kálcium-5’-ribonukleotidot természetes sejtekből nyerik. Alapanya lehet növényi és állati eredetű is.

Használat

A kálcium-5’-ribonukleotid maximum 500 mg/kg adagolás mellett az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A kálcium-5’-ribonukleotidot többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Készételek
• Italok

Biztonság

A kálcium-5’-ribonukleotid veszélytelennek számít.

A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek húgysav-lebontási zavarban szenvednek, így az szervezetükben felhalmozódik. Ha a vérben a húgysavszint egy meghatározott szint fölé emelkedik, az anyag kristályok formájában kiválik, és a végtagokban és a lágy szövetekben lerakódik. Az ennek következtében jelentkező betegségtüneteket nevezik köszvénynek. Azoknak az embereknek, akik magas húgysavszinttel rendelkeznek, kerülniük kell a purinban gazdag ételeket.

Lásd még

E 635 - Dinátrium-5’-ribonukleotid

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás