
E 957 – Taumatin
Leírás
A taumatin különböző fehérjék keveréke, a nyugat-afrikai katemfe-cserje (Thaumatococcus daniellii) természetes alkotója.
A taumatin mintegy 2.500-szor jobban édesít, mint a cukor. Késleltetve, de hosszú ideig hat, és édesgyökér-utóíze van. A taumatinnak ízfokozó hatása is van.
Az élelmiszeriparban az édesítőszert elsősorban csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes termékekhez alkalmazzák. Az emberi szervezetben a taumatin részeire bomolva hasznosul. Az anyag ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban a taumatint erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.
Előállítás
A taumatint extrakcióval nyerik ki az édesgyökérfa magjaiból. Genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével is előállítható.
Használat
A taumatin csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak:
• Cukortartalmú rágógumik (max. 10 mg/kg)
• Cukormentes rágógumik és édességek (max. 50 mg/kg)
• Alkoholmentes, aromatizált italok (max. 0,5 mg/l)
• Desszertek (max. 5 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes kakaó- vagy szárított gyümölcs alapú édességek (max. 50 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes fagylalt (max. 50 mg/kg)
Biztonság
A taumatin veszélytelennek számít. A fehérje-anyagcserébe kerülve teljesen lebomlik.